Pótérettségi Hargita megyében: 469-en fellebbeztek, 454 esetben változott is a jegy

Többen bánhatják, hogy megfellebbezték a román dolgozatukra kapott jegyet, mint amennyien örülhetnek: nagyon sok esetben gyengébb eredményt hozott az újrajavítás. Mindössze négy százalékkal sikerült szépíteni a pótérettségi sikerességén a megyében, az óvások után elmondható, hogy a vizsgázók valamivel több mint egynegyede ment át a megmérettetésen.

Asztalos Ágnes
Pótérettségi Hargita megyében: 469-en fellebbeztek, 454 esetben változott is a jegy
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

Megyénkben három vizsgaközpontban pótérettségiztek az idén, vagy bármely korábbi évben sikertelenül vizsgázó fiatalok, 909-en iratkoztak be, végül 811-en teljesítették a próbákat. Az első eredményeket hétfőn hozták nyilvánosságra, aznap lehetett benyújtani az óvásokat is. A végleges eredményeket pénteken délben közölték. A Hargita megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint összesen 469-en fellebbeztek, 454 esetben változott is a jegy, de nem mindig jó irányba.

A legtöbben, 184-en a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban pótérettségizők közül kérték dolgozatuk vagy dolgozataik újrajavítását, 93 esetben magasabb lett a jegy, 85 esetben viszont csökkent. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban 174-en óvtak, 91 dolgozat kapott jobb jegyet, 74 kisebbet, mint az első javítás alkalmával. A gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskolában a 111 fellebbező közül 63-an örülhetnek jobb osztályzatnak, 44-en valószínűleg bánják az óvást. A megyében összesen csak 15 dolgozat esetében nem változott az eredeti osztályzat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Megtudtuk, hogy idén is románból fellebbeztek a legtöbben, a 290 dolgozat újrajavítása után 139 esetben nőtt a jegy, viszont 144 esetben csökkent! Matematikából 81-en voltak elégedetlenek az eredményükkel, 52-en örülhetnek a jobb jegynek.  

A fellebbezések elbírálása után a megyében 4,07 százalékkal nőtt a sikerességi ráta, amely így a korábbi 22,69-ről 26,76-ra emelkedett, azaz a résztvevők valamivel több mint egynegyede tette le sikerrel a pótérettségit. Ez 33 olyan diákot jelent, akinek csak valamelyik tantárgyból nem volt meg az átmenője (ami az érettségi esetében az ötös), és ez most változott, továbbá mindössze négyen vannak, akiknek az óvás után 6-os fölé emelkedett a médiája – ez is szükséges a sikeres érettségihez.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!