Ötszáz évre terveznek

Születésnapot, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templom haranglábának alapkőletételét ünnepelték október 13-án, vasárnap a reggeli szentmise keretében. Az egyházközösség, a különböző társulatok és közbirtokosságok adományaiból készültek el a harangláb tervei és az engedélyezése, a létesítmény megépítéséhez is számítanak a hívek hozzájárulására, valamint a helyi és megyei önkormányzatok támogatására.

Hegyi Zsuzsánna
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ötszáz évre terveznek
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

 
Gyergyószentmiklós közel 700 éves múltjának újabb történelmi pillanatára került sor október 13-án, ugyanis a vasárnapi szentmise keretében helyezték el a város felszegi részén lévő Munkás Szent József tiszteletére felszentelt templom harangtornyának alapkövét. A jelzett kő alá időkapszulát tettek, mely a harangláb alapító okiratát, a Szent Miklós és az örmény katolikus templomokból származó köveket, fényképeket – amelyek a közösséget örökítik meg –, a 325 adományozó névsorát, a nőszövetség pápai áldásának másolatát, egy aktuális vasárnapi újságot, az esemény meghívóplakátját, valamint forgalomban lévő pénzérméket tartalmaz.
– Ötszáz évre tervezünk Felszegben – mondta Ft. Gál Hunor plébános, utalva arra, hogy az időkapszulába helyezett szimbolikus kövek az összetartozást, a közös hitet jelzik. – Számomra a legértékesebb darabjai az időkapszulának ezek a kövek, a múltnak nyomai, amelyek azt üzenik, hogyan kell a jelenben élni, dolgozni, ezért a városért és a hitért töretlenül ragaszkodni. 
Az időkapszulába helyezett okiratban megemlítik, hogy a templom 2012 és 2016 között épült, melynek akkor nem volt harangja, sem pedig harangtornya. A hiányt a hívők megérezték, és több év kitartó munkája gyümölcseként 2022-ben és 2023-ban egy 56, egy 115 és egy 215 kilogrammos harangot készíttettek Őrbottyánban, Gombos Ferenc műhelyében. Ezt követően 2022 és 2024 között ugyancsak az önzetlen hívek, társulatok és helyi közbirtokosságok támogatásával Gál Hunor plébános és György Károly főgondnok megbízásából, Nagy Árpád tervező, Balázs Imre építész, Bíró Csongor statikus és György Levente gépészmérnők készítette el a templom stílusához illő harangtorony terveit és kivitelezési engedélyeit. Most következik a létesítmény megépítése, melyet a helyi önkormányzat 80 ezer lejjel támogat, de a harangtorony kivitelezése legalább 250 ezer lejbe kerül, ezért számít a plébánia a további adományokra, a gyergyószentmiklósi és a megyei önkormányzatok hozzájárulására.
Az alapkőbe kerülő időkapszulát Len Emil Balázs alpolgármester és Kántor Boglárka, a Hargita megyei önkormányzat tanácsosa helyezte el.
Az alpolgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy „Gyergyószentmiklós városvezetése eltökélt keresztény értékeink megőrzésében, annak továbbadásában. Hisszük, hogy ha a közösségünk sziklára építi életét, akkor jöhet bármilyen nehézség, talpon állva meg tudjuk vívni, és győzedelmeskedni fogunk.” 
– Örülök, hogy ezt a kezdeményezést sokan felvállalták és támogatták, mert ennek jelzés értéke van. Azt jelzi, hogy ez a közösség élő, hitében erős, szeretetteljes, hűséges és kitartó – fogalmazott Kántor Boglárka megyei tanácsos.
A haranglábat 2025 végéig fel szeretnék szentelni, mondta az ünnepen Gál Hunor plébános. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!