Nem is gondolná, hány légvédelmi sziréna van Hargita megyében

Hargita megyében kilenc település kivételével mindenhol megtalálható legalább egy specifikus riasztóeszköz, mely a lakosság tájékoztatására és figyelmeztetésére szolgál. Az ISU tavalyi értesítési, figyelmeztetési és riasztási tevékenységéről a júliusi prefektusi kollégiumi ülésen számoltak be.

Kovács Andrea
Nem is gondolná, hány légvédelmi sziréna van Hargita megyében
Fotó: Veres Nándor

Hargita megyében a lakosság és helyi közintézmények figyelmeztetése és riasztása a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) feladata, akik erre a célra elsősorban a RO-ALERT rendszert használják. Emellett, bizonyos esetekben a figyelmeztető riasztóeszközöket is bevetik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A megyében 153 specifikus riasztóeszköz működik, ebből 25 elektronikus és 128 elektromos, melyek közül jelenleg hét nem működőképes. A 153 szirénából 56 része az országos integrált lakosságot figyelmeztető/riasztó rendszernek, így távolról, központilag is irányítható, a többit helyben kell beindítani egy esetleges vészhelyzetben – számolt be a prefektusi kollégium júliusi ülésén a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) képviselője.

A megye négy municípiumában (Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Szentegyháza) megtalálható egy-egy értesítő, figyelmeztető és riasztóközpont, amelyre rácsatlakoztatják a szirénákat, így azok távolról is működtethetők. Emellett Borszéken, Székelyderzsben és Máréfalván is kapcsolódik egy-egy sziréna az országos integrált lakosságot figyelmeztető/riasztó rendszerhez.

Nincs ellátva riasztóberendezéssel három közigazgatási terület (Kászonaltíz, Nagygalambfalva és Csíkszentimre), összesen kilenc település, így a vidéki települések csak részben rendelkeznek ezzel, a hallhatóság megyei szinten a 2023-as év végén 52,5 százalékos volt

– áll az ISU jelentésében.

2023-ban az illetékesek kéthavonta szerveztek országos gyakorlatokat, vagyis ellenőrizték és tesztelték az értesítő, figyelmeztető és riasztó rendszerek működőképességét, emellett Hargita megyében elkészítettek két hallhatósági tanulmányt is.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!