Mintegy 350 000 lejnyi bírságot rótt ki a megyei rendőrség állatvédelmi osztálya nyolc hónap alatt

Mintegy 350 000 lej értékben rótt ki bírságot a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság állatvédő osztálya az év elejétől augusztus végéig, emellett több büntetőeljárást is kezdeményezett – közölte a megyei rendőrség.

Rendőrségi közlemény
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mintegy 350 000 lejnyi bírságot rótt ki a megyei rendőrség állatvédelmi osztálya nyolc hónap alatt
Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mircea-Ştefan Iordan rendőr-főfelügyelő beszámolója szerint az állatvédelmi jogszabályok megsértése miatt összesen 306 szabálysértési bírságot szabtak ki, ebből 155 figyelmeztetés, 151 pedig pénzbírság volt, összesen 348 310 lej értékben. A legtöbb bírságot, összesen 139-et, a kóbor kutyák kezelésére vonatkozó szabályok megsértése miatt rótták ki.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az év elejétől augusztus végéig a megyei rendőr-főkapitányság állatvédő osztálya 21 büntetőeljárást indított, 23 bűncselekményt vizsgált ki, és 11 esetben elrendelték az állatok menhelyre szállítását, amely összesen 33 állatot érintett. A fent említett időszakban a rendőrség 49 panaszt regisztrált.

2024 folyamán az állatvédő osztály tíz állatvédelmi akciót kezdeményezett és hajtott végre a vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése céljából, illetve intézkedett jogszabálysértési esetekben. Emellett aktívan részt vettek a megyei rendőrség más egységei által szervezett akciókban is.
Az említett időszakban folytatták a kutyamenhelyek feltérképezését, függetlenül attól, hogy azok köztulajdonban vagy magántulajdonban vannak, rendelkeznek-e állatorvosi engedéllyel, vagy sem. Ellenőrizték a kóbor kutyák kezelésére vonatkozó jogszabályok betartását és a menhelyekről kiadott vagy örökbe fogadott kutyák tartási feltételeinek betartását. Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság képviselőivel együttműködve 53 ellenőrzést végeztek.A Hargita Megyei Környezetőrséggel együttműködve is végeztek ellenőrzéseket.

Az állatvédelmi osztály nyilvántartásba vett nyolc, veszélyes kutyát tartó tulajdonost is, akiket tájékoztattak a kutyatartás törvényi feltételeiről.

Mircea-Ştefan Iordan emlékeztetett arra, hogy az állatvédelmi osztály e-mail-címe a protectiaanimalelor@hr.politiaromana.ro, és ezen keresztül a lakosok bejelenthetik az állatvédelmi jogszabályok esetleges megsértését.

Maria Manuela Cioancă, az IPJ Harghita Állatvédelmi Hivatalának vezetője ugyanakkor közölte: a legtöbb büntetőeljárást a 2004/205-ös törvény előírásainak megsértése miatt indították, amely magában foglalja az állatok szándékos megölését, kínzását vagy megsebesítését. Hozzátette, hogy a szabálysértési bírságokat elsősorban az állatok nyilvántartásba vétele kötelezettségeinek megszegése miatt szabták ki, de sok önkormányzatot is ellenőriztek és büntettek meg, mert elmulasztottak létrehozni menhelyeket a kóbor kutyák számára. Az állatokkal kapcsolatos különleges esetekre vonatkozó állampolgári bejelentések száma megduplázódott a 2021-ben regisztrált adatokhoz képest, és jelentősen nőtt a büntetőeljárások száma is.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!