Mintegy 250 ittas vezetőt fülelt le a rendőrség július végéig, 1200 jogosítványt bevontak

Július végéig mintegy 250 sofőrt kaptak ittas vezetésen a Hargita megyei rendőrök, 34 járművezető pedig tudatmódosító szereket fogyasztott, majd ült volánhoz, őket is tetten érték – közölte a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Rendőrségi közlemény
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mintegy 250 ittas vezetőt fülelt le a rendőrség július végéig, 1200 jogosítványt bevontak
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Mircea Iordan főfelügyelő által ismertetett adatok szerint az év első hét hónapjában 101 sofőr ellen indítottak büntetőeljárást, mert szondával mért légalkoholszintjük meghaladta a 0,40 milligrammot literenként.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ezenkívül további 146 gépjárművezetőt pénzbírsággal sújtottak, és ideiglenesen felfüggesztették jogosítványukat, az ő mért légalkoholszintjük 0,40 mg/l alatt volt.

„2024 első hét hónapjában a közúti rendőrök 757 akciót hajtottak végre, ebből 101-et más rendőri egységekkel vagy intézményekkel együttműködve, amelyek során

549 bűncselekményt tártak fel, ebből 237 a közlekedési szabályok megsértése volt. A közlekedési szabályok megsértése közé tartozott

19 gépjármű regisztráció nélküli vezetése, 4 hamis rendszámmal való közlekedés, 38 jogosítvány nélküli vezetés, 28 a kategóriának nem megfelelő, visszavont vagy érvénytelen jogosítvánnyal történő vezetés, 101 esetben az ittas vezetés, 34 esetben kábítószer hatása alatt történő vezetés, 3 esetben a biológiai minták begyűjtésének megtagadása vagy megakadályozása, és 8 esetben a baleset helyszínének elhagyása” – közölte a rendőrség.

Alexandru Sebastian Buzilă felügyelőhelyettes, a megyei közlekedésrendészet képviselője ugyanakkor arról számolt be, hogy csökkent az ittas sofőrök száma, mióta életbe lépett az Anastasia-törvény, és a sofőrök kezdik tudatosítani az ittas vezetés veszélyeit.

Ugyanakkor növekedett a kábítószer hatása alatt vezető sofőrök száma, mivel a megyei rendőr-főkapitányság most már rendelkezik a szükséges technikai eszközökkel az ilyen esetek felderítésére.

A megyei rendőrség által közzétett adatok szerint

az év első hét hónapjában 58 súlyos balesetet jegyeztek fel, amelyek következtében 9 ember életét vesztette, 56-an súlyosan megsérültek, továbbá 21-en megúszták könnyebb sérülésekkel. Továbbá 241 kisebb baleset történt, amelyben 305 ember sérült meg könnyebben. A balesetek fő oka a kerékpárosok és gyalogosok szabályszegései, valamint a gyorshajtás volt.

A rendőrök a fent említett időszakban közel 14 000 közlekedési bírságot szabtak ki, ebből 13 246-ot gépjárművezetők szabályszegéseiért, és 636-ot más közlekedési résztvevők szabályszegéseiért. Az ellenőrzések eredményeként 1202 jogosítványt vontak be, és 676 forgalmi engedélyt vettek el.

„A törvény alkalmazása mellett a közúti rendőrök megelőző tevékenységeket is végeztek, arra oktatták a közlekedésben részt vevőket, hogy megfelelő magatartást tanúsítsanak, amely segít megelőzni minden olyan közlekedési eseményt, amely veszélyeztetheti az emberek életét és testi épségét. A közlekedési résztvevők biztonsága továbbra is kiemelt fontosságú, ezért minden kompetenciánkba tartozó intézkedést megteszünk, saját hatáskörben és az illetékes hatóságokkal együttműködve, hogy megelőzzük a tragikus kimenetelű közlekedési eseményeket” – tette hozzá Mircea Iordan főfelügyelő.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!