Mennyi fér idén a táskába?

Hétfőn becsengetnek az iskolákban – az ebben az időszakban esedékes tanszervásárlás pedig nem feltétlenül alkalmas arra, hogy csökkentse a tanévkezdéssel járó stresszt. A kínálat idén is átláthatatlanul bőséges, az árak pedig nagyon változók – segítségül most előre becsomagoltunk egy iskolatáskába. 

Kurta Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Mennyi fér idén a táskába?
A papír, s így a füzetek ára is csökkent, de ez csak szépségtapasz a számlán. Nem lehet olcsón megúszni Fotó: László F. Csaba

Bár a papír- és írószerboltokban és a szupermarketekben a füzetek árai csökkentek a korábbi évekhez képest, és mi is állítjuk: van rá mód, hogy elkerüljük a túlköltekezést, a valóság az, hogy a tanévkezdést nem lehet olcsón megúszni. A kiadások listájára számos esetleges tétel is felkerülhet: új cipő, nadrág, blúzok, más tornafelszerelés a kinőtt helyébe. Az iskolatáska tartalma viszont fix tétel: füzet, írószer, festék, toll és tolltartó, ceruzahegyező, radír minden iskolásnak kell. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ha harmadikba megy a gyerek
Úgy kalkulálva, hogy néhány eszköz és tárgy már rendelkezésre állhat – például a gyermek még nem nőtte ki a sportcipőjét, nem vásott el a tavalyi iskolatáska, vannak nagyobb testvértől örökölt, hordható és használható darabok – egy harmadik osztályba induló diák tanfelszereléseinek költségét számítottuk ki.

Nem bíztuk a véletlenre: olyan valódi tanszerlistát használtunk, amelyet egy városi környezetben tanító, harmadikosokat oktató pedagógus állított össze a szülők számára.

 Az alábbiakra van szükség: magyar: vonalas füzet; matematika: négyzethálós füzet; román: vonalas füzet; tudományok: fekvő, váltakozó lapú füzet; polgári nevelés: vonalas füzet; angol: vonalas füzet; vallás: vonalas füzet; zene és mozgás: vonalrendszeres füzet, furulya, lyukasztott műanyag dosszié kottáknak; testnevelés: tornacipő, fehér póló, hosszú nadrág télire, rövid tavaszra; tánckör: tornacipő vagy táncoscipő; rajz és kézimunka: tempera, vékony és vastag ecset, kisméretű rajztömb, víztartó edény, színkeverő paletta, zsírkréta vagy olajpasztell, hengeres papírragasztó és hidegenyv, 20 vékony és 20 vastag ív színes papír, fonalak, színes textilanyagok, tű és cérna, filctoll, kötény; átlátszó tankönyv-, munkafüzet- és füzetborítók; névcímkék; kemény táblás üzenőfüzet; lefűzhető műanyag dosszié; fénymásolópapír; a tolltartó tartalma: 2 grafitceruza, patronos töltőtoll, tintapatron, korrektor, színes ceruzák (12 színű), tárolóhelyes hegyező, radír, vonalzó, kicsi hengeres papírragasztó, kisolló.
 

Olcsótól jóig minden van
A tanszerek ára a minőségük függvényében nagyon széles skálán változik. Az A5-ös füzeteket a papír-írószer boltokban 3–6 lej, bevásárlóközpontokban 1,5–9 lej közötti áron lehet megvásárolni. A színes ceruzák szaküzleti ára átlagosan 9–25 lej között, míg az áruházakban 7–30 lej között mozog. A töltőtollak, tintapatronok és korrektorok esetében néhány lejes eltérést figyeltünk meg az árak között.

A szaküzletek dolgozói jelezték: a szülőknek érdemes figyelembe venni, hogy a töltőtoll használata eltér a golyóstollétól, így az első években nem érdemes drágább darabokat vásárolni.

A filctollak a szaküzletekben 7 lejtől akár 40 lejig kaphatók, a bevásárlóközpontokban ez 10–30 lej között változik. A tolltartókat megtöltő apróságok, grafitceruzák, radírok és hegyezők ára hasonló a kereskedelemben. Az áruházakban általában többdarabos szettek vannak, a papír- és írószer üzletekben egyetlen darabot is lehet vásárolni. A temperák, ecsetek, színkeverő paletták és rajztömbök ára nagy mértékben a minőségtől és a kiszereléstől függ. A szaküzletekben szélesebb kínálattal, az áruházak polcain eseteként kedvezőbb árú termékekkel találkoztunk.


Ezt mutatja a kasszaszalag
Osztottunk-szoroztunk tehát, és arra jutottunk: ha jó minőségű, de közepes árfekvésű cikkekből válogatjuk össze, egy harmadik osztályba készülő tanuló iskolatáskába való tanfelszerelését átlagosan 300–400 lejért tudja a szülő megvásárolni. Az összeg ugyanakkor nem tartalmazza a tolltartó, a hátizsák és testnevelés órára szükséges ruházat és a munkafüzetek árát.

Amennyiben az előző évben vásárolt hátizsák vagy tolltartó cserére szorul, az iskolatáskák beszerezhetőek 80 lejtől kezdődően, a tolltartók átlagosan 35–40 lejért. Egy írószerekkel, színes ceruzákkal és filctollal előre ellátott tolltartó ára meghaladhatja a 100 lejt is.

Ahogyan a szaküzletek tulajdonosai rámutattak, a korábbi évekhez mérten jelentősen csökkent a füzetek és a papír ára. A többi tanszer árban igazán jelentős növekedés nem tapasztalható, azok a korábbi évhez hasonlóak.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!