Még a tél előtt befejezhetik a Küküllő menti beruházást

A 137-es megyei út korszerűsítése Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között hamarosan véget érhet. Az útszakaszra még az idén rákerülhet az első aszfaltréteg, a munkát várhatóan a 2026-os határidő előtt befejezik – hangzott el Hargita Megye Tanácsa kedden összehívott soron kívüli közgyűlésén.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Még a tél előtt befejezhetik a Küküllő menti beruházást
Korábbi felvétel. Illusztráció Fotó: Hodgyai István

A közgyűlésen felidézték: a 137-es megyei utat az Anghel Saligny programból finanszírozzák, amelyet még az RMDSZ javaslatára fogadott el a kormány, amikor még az érdekvédelmi szervezet is a kormánykoalíció tagja volt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá emlékeztetett: a beruházáshoz szükség volt a megye három területi RMDSZ-szervezetének konszenzuson alapuló döntésére, hogy a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti útszakaszt korszerűsítsék.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Építkezéseknél elkerülhetetlenek a változások, időközben drágul az építőanyag, változnak a törvényi előírások stb., a munkálat az elmúlt hetekben mélyponton volt, ugyanis két hónapon keresztül nem találtuk a megoldásokat az építkezés szeptember 30. utáni folytatásához. Ha minden jól megy, és megkapjuk az Országos Közbeszerzési Ügynökség engedélyét, tovább tudunk lépni – részletezte a megyeelnök. Hozzáfűzte: a 137-es megyei út építését beárnyékolta a bizonytalan pénzügyi támogatás és az a körülmény, hogy módosítaniuk kellett a közbeszerzési szerződést. Borboly szerint mostanra elhárultak ezek az akadályok.

A megyei önkormányzat kapott tizenegymillió lej kormányzati finanszírozást a 140 millió lej összköltségű beruházás folytatásához.

A cég júniusi számláinak egy részét kifizette a kormány, az utóbbi három hónap elszámolásával még adós. A munkálat nagyobb része ezután kezdődik. Az utat 2026-ig kellene befejezze a kivitelező, de a megyeelnök ennél sokkal előbb szeretné, ha átadnák. Ahhoz, hogy a cég kapacitásához mérten haladjon az építkezéssel, és határidő előtt elkészülhessen az útszakasz, a megyei tanács részéről is megfeszített tempóra volt szükség a bürokratikus ügyekben az elöljáró szerint.

– Végül sikerült a munkálat ütemezését előrébb hoznunk.

Még a tél beállta előtt rákerülhet az első aszfaltréteg az útszakaszra.

A pénzügyi nehézségek ellenére jó hír, hogy a cég hamarosan elkészül az aszfaltozóállomással és nekifog az első aszfaltréteg leterítésének. A legfontosabb, hogy Hargita megye kivitelezés alatt álló legnagyobb beruházását folytatjuk. Köszönöm Bíró Barna Botond munkáját az engedélyek és a jóváhagyások megszerzésében – tette hozzá Borboly Csaba.

A közgyűlés második napirendi pontja a gyergyóremetei Integrált Hulladékgazdálkodási Központ üzemeltetésének haszonbérleti díja volt, erről is döntött a testület.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!