Langyos az érdeklődés a szakiskolák iránt

Lezárult a középiskolai felvételi második szakasza, korábban az üresen maradt szakiskolai helyekre lehetett jelentkezni, kedden pedig közzétették a gimnáziumi osztályokba bejutottak listáját a tanfelügyelőség honlapján. Továbbra is többszáz betöltetlen hely van a megyében.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Langyos az érdeklődés a szakiskolák iránt
Kevesen választják a szakoktatást. Pályaorientáció lehet a kulcs Fotó: Hodgyai István

Véget ért a nyolcadik osztályt elvégzett tanulók felvitelijének második szakasza. Majdnem 400 üres hely maradt duális és hagyományos szakiskolai oktatásban, több osztály indítása kérdéses a megyében. A tanfelügyelőség kimutatásából kiderül, hogy például alig volt jelentkező a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola duális szakiskolai osztályaiba, Székelyudvarhelyen a Kós Károly Szakközépiskola lemondott a harmadik szakiskolai osztály indításáról érdeklődés hiánya miatt, vagy a Bányai János Szakközépiskola mindhárom szakiskolai osztályában maradtak jócskán betöltetlen helyek. A jelenlegi állás szerint kérdéses a zetelaki P. Boros Fortunát Szakközépiskola szállodai dolgozó osztályának a léte, akárcsak a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola pincér–vendéglátóipari eladó osztályáé. Kedves Mónika szaktanfelügyelő szerint a vidéki szakiskolák vannak nagyobb bajban, de összességében nézve is megcsappant az érdeklődés a hároméves szakoktatás iránt, hiszen a korábbi években néhány felkapottabb szak esetén még felvételit is kellett szervezni a túljelentkezés miatt (például a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola autószerelő szakán), idén viszont nem.


– A szülők általában magasabb végzettséget szeretnének a gyermeküknek, a vállalkozók részéről sem elegendő a motiválás a fiatalok irányába. Nagyobb esélyt kellene adni a szakmáknak, a pályaorientáció során erőteljesebben ki kéne domoborítani a szakoktatás előnyeit, hasznát

– vélekedett Kedves Mónika. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A 201 szabadon maradt gimnáziumi helyből a felvételi második szakaszában betelt még 33 – tájékoztatott Bogos Mária, a tanfelügyelőség felvételi bizottságának munkatársa. Mindenki bejutott oda, ahová szeretett volna – közölte. Érdekes jelenség, hogy a 33 tanulóból 18 nem tette le az ún. abszolváló, azaz országos értékelő vizsgát, ám mégis líceumban folytathatja tanulmányait. Korábban már írtunk róla, hogy a líceumok esetében is vannak olyan osztályok a megyében, amelyek léte az alacsony érdeklődés miatt veszélyben van. A szabály szerint az ún. vokacionális osztályokban (például zene) 24, átlagos líceumi osztályban 26 a szükséges létszám, csak külön minisztériumi engedéllyel lehet indítani 13, illetve 14 fővel osztályokat. A tanfelügyelőség honlapjára kedden már fel is került a második körben elosztott tanulók listája, nekik péntekig kell beiratkozniuk abban az iskolában, ahová bejutottak.
Demeter Levente főtanfel­ügyelőt kérdeztük arról, hogy miért van ekkora különbség a gyermeklétszám és a meghirdetett helyek száma között.

– Minden évben túltervezünk. Ennek egyik oka, hogy párhuzamosan fut a megyében a román és magyar oktatás, és minden iskola ragaszkodik a saját elképzeléseihez, meghirdeti az osztályokat, és reméli, hogy be is telnek azok. A szaktárca általában jóvá is hagyja ezt a beiskolázási tervet. A helyzet egyszerű: ahol nem teltek be a helyek, ott nem indul az az osztály, vagy két félig betelt osztályból megpróbálunk egyet összehozni. Kivétel az a helyzet, amikor egy adott településen egyetlen magyar vagy román osztály van, akkor az a létszámtól függetlenül engedélyt kap a működésre

– magyarázta a főtanfelügyelő.
Hivatalosan a felvételi még nem ért véget, mert van harmadik lehetőség is: aki még mindig nem tudja, hogy hol folytatja a tanulmányait, augusztus 27–28. között jelentkezhet a szabadon maradt helyek valamelyikére. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!