Közzétették a pótérettségi eredményeit, ezúttal is gyengén ment a román 

A megmérettetésre beiratkozott tanulók közel 23 százaléka örülhet a sikeres pótérettséginek, több mint hatszáz fiatalt vágtak el a vizsgán. A Hargita megyei sikerességi ráta csak kevéssel marad el az országostól, amely 29,3 százalék, és ez az utóbbi öt év leggyengébb eredménye.

Asztalos Ágnes
Közzétették a pótérettségi eredményeit, ezúttal is gyengén ment a román 
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

Hétfőn dél körül kaptuk meg a Hargita megyei tanfelügyelőségtől a pótérettségi óvások előtti eredményeit.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

909 tanuló iratkozott be az ebben a hónapban zajló pótérettségire, végül 811-en vettek részt a próbákon, és mindössze 184 személynek sikerült a vizsga, ami azt jelenti, hogy minden tantárgyból legkevesebb ötöst kapott a dolgozatára, és jegyei általánosa elérte a hatost. A sikeresen pótérettségizők jelentős része, pontosabban 148 diák 6-6,99-es médiával zárta a próbát, és mindössze egy személy ért el 9-es fölötti átlagot. Mintegy félszáz azoknak a száma, akik az átlag miatt buktak el, 627-en a tárgyak valamelyikére nem kaptak átmenőt – derül ki a tanfelügyelőség rendelkezésünkre bocsátott kimutatásából.

Ahogy már megszokhattuk, románból „véreztek el” a legtöbben, mindössze 23,21 százalékos a sikerességi ráta (egyébként legtöbben, közel hétszázan ebből a tárgyból próbálkoztak újra).

Eközben magyarból a pótérettségizők majdnem 90 százaléka, matematikából (mint szaknak megfelelő kötelező tantárgy) pedig kevéssel több mint 40 százaléka vizsgázott sikerrel, a választott tantárgy esetében összesítve majdnem 50 százalékos az átmenési arány.

A tanügyminisztérium adatai szerint országos szinten a résztvevők 29,3 százalékának sikerült a pótérettségije, az edupedu.ro oktatási portál szerint ez az utóbbi fél évtized legrosszabb eredménye. 

Aki elégedetlen valamelyik osztályzatával, hétfőn 18 óráig nyújthat be óvást személyesen a vizsgaközpontnál vagy e-mailben a tanfelügyelőség által megadott címen. A pótérettségi végleges eredményeit augusztus 30-án hozzák nyilvánosságra a bacalaureat.edu.ro oldalon.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!