Követek az anyaországban

A testvérmegyei kapcsolatok ápolása és a térségi együttműködés elmélyítése céljából utaztak Hargita megyei tanácsosok és polgármesterek Somogy vármegyei településekre az elmúlt hétvégén. A delegáció tagjai előbb a Somogyváron tartott Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepén, majd Balatonbogláron tették tiszteletüket. 

Vlaicu Lajos
Követek az anyaországban
A többségében csíki polgármesterekből álló delegációt a balatonboglári polgármesteri hivatalban fogadták az anyaországiak Fotó: Vlaicu Lajos

A Hargita megyei küldöttség csütörtökön és pénteken a térségi együttműködést előmozdító úton járt Somogy vármegyében. Az utazás első napján Somogyváron, a Kárpát-medencei búzaösszeöntésen is tiszteletüket tették a székelyföldi követek. Hajdu Gábor parlamenti képviselő, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének vezetője, illetve Csíkszetimre, Csíkszentsimon, Csíkszentmarton, Szépvíz, Csíkdánfalva, Karcfalva és Csíkszentdomokos polgármestere vett részt. A kétnapos út második megállója Balatonboglárra vezetett, ahol az erdélyi küldöttség jóvoltából Székelyföld ízeiből és hagyományaiból kaphattak ízelítőt a vendéglátók a Légli borászat udvarán. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hajdu Gábor szerint a térségi együttműködés a személyek közötti kapcsolatokat jelenti, ezért is tartja fontosnak, hogy a székelyföldi és az anyaországi elöljárókkal ismerkedjenek, kapcsolatokat alakítsanak ki egymással.

– A találkozásokat követően a közösségek és a fiatalok is szorosabbra fűzhetik az anyaországi kapcsolataikat – vélekedett Hajdu Gábor. 

Követek az anyaországban

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a második napon rövid időre csatlakozott a társasághoz, elmondása szerint Hargita megye legelső testvérmegyéje Somogy vármegye, amelytől az elmúlt években sokat tanultak.

– Bármilyen ügyben számíthattunk a segítségükre, mi magunk is legjobb tudásunk szerint próbáltuk viszonozni ezeket a segítségeket. Az önkéntes tűzoltómozgalmaink képzésében pótolhatatlan előrelépést jelentett a Somogy vármegyével kialakított kapcsolat. A lovasképzések terén a kaposvári egyetemen zajló oktatás révén újabb csatlakozási pont az anyaország és megyénk fiataljai számára. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Hargita megyei településeknek van a legtöbb anyaországi testvértelepülésük. A napokban több testvérvármegye képviselőivel is találkoztam, köztük Zala és Vas vármegye képviselőivel, ahol turizmus, oktatás, gasztronómiai, kulturális és gazdasági együttműködések lehetőségeit vettük gorcső alá és egyeztettünk kapcsolataink mélyítéséről – mondta.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere számára megtiszteltetés, hogy a testvérmegyék küldöttei a településen találkoztak és erősítették meg kapcsolataikat.

– Reméljük, a jövőben még több erdélyi és anyaországi településnek lesznek testvértelepülési kapcsolatai, ezzel is mélyítjük a nemzet közötti kapcsolatokat – mondta a polgármester. 

Biró Norbert, Somogy Vármegye Önkormányzatának elnöke szerint a vármegyék közötti kapcsolatok személyek közötti kapcsolatok is egyben, ezért is fontos, hogy a székelyföldi és az anyaországi delegációk újra egy asztalhoz tudtak ülni és átbeszélni a problémákat meg a rájuk váró, megyéket érintő feladatokat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!