Hirdetés

Képeségfelmérő vizsga: gyengébb eredmények születtek idén Hargita megyében, mint tavaly

Hargita megyében a képeségfelmérő vizsgán részt vevő nyolcadik osztályos tanulók 72,87 százaléka ért el ötös feletti jegyet, ez valamivel rosszabb eredmény, mint tavaly, amikor 76 százalék felett volt ez az arány.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 1 perc
Képeségfelmérő vizsga: gyengébb eredmények születtek idén Hargita megyében, mint tavaly
Fotó: László F. Csaba

Bár szerda 14 óra volt a határidő, már délben közzétette a tanügyminisztérium a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának eredményeit, ezek feldolgozását követően pedig a Hargita Megyei Tanfelügyelőség összesítette a térségre vonatkozó adatokat. 

Az országos szintfelmérőn részt vevő Hargita megyei diákok közel fele nem érte el az ötös értékelést román nyelv és irodalomból. Szám szerint a 2588 vizsgázóból 1338-an írtak 5-ösnél jobb dolgozatot, vagyis 51 százalék. Tízes dolgozat egy sincs, 9–9,99 közötti osztályzatot pedig 77 tanuló kapott.

Magyar nyelv és irodalomból a tanulók 91 százaléka kapott ötöst vagy annál nagyobb osztályzatot, 17-en írtak tízes és 624-en 9–9,99 között értékelt dolgozatot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Matematikából a nyolcadikosok 65 százalékának sikerült ötös fölött teljesítenie az országos szintfelmérőn, ebből a tantárgyból mindössze egy tízes dolgozat van, illetve 99-en értek el 9–9,99 közötti osztályzatot. 

Hargita megyében összesen 2646 diák iratkozott a képességfelmérő vizsgára, ebből 2580-an jelentek meg és írtak dolgozatot. 

Az eredményeket követően szerdán, július 3-án 16–19 óra között és csütörtökön, július 4-én 8–12 óra között lehet a dolgozatok osztályzatát megfellebbezni a vizsgaközpontokban vagy elektronikus úton. A végleges eredményeket július 9-én, kedden teszik közzé.

Országos eredmények
Ligia Deca oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az idei képességvizsgán a nyolcadikosok 77,6 százaléka kapott átmenőjegyet románból és 68,7 százaléka matematikából. A tárcavezető elmondta, hogy az átmenőjegyek aránya mindkét tantárgy esetében nagyobb, mint a próbafelmérésen sikeresen vizsgázók aránya. Deca tájékoztatása szerint a képességvizsgán románból 407, matematikából 1060 nyolcadikos kapott 10-es osztályzatot. Országosan 65 diák mindkét tantárgyból 10-esre vizsgázott. A sikeresen vizsgázók egyharmadának médiája 7,80 és 8,99 között volt. A minisztérium adatai szerint idén közel 153 ezer nyolcadikos vizsgázott románból és matematikából, és több mint 8300 diák az anyanyelvéből. A sajtótájékoztatón a miniszter emlékeztetett arra, hogy idén először teljes egészében digitálisan történt a dolgozatok javítása. Ligia Deca elmondta, hogy az érettségi vizsgák befejezése után a minisztérium visszajelzéseket vár mind a vizsgák lebonyolításával, mind a digitalizált dolgozatjavítással kapcsolatban, mert a vizsgák megszervezésén és a dolgozatjavítások módszerén is javítani szeretne – írja az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!