Hirdetés

Kisérettségi Hargita megyében: óvások után nőttek az osztályzatok

Hargita megyében több mint háromszáz képességfelmérő dolgozat osztályzatát óvták meg a nyolcadik osztályt végzett tanulók. A megyei tanfelügyelőség összesített adatai szerint az újrajavított dolgozatok több mint felének nőtt az értékelése.

Pál Bíborka
Kisérettségi Hargita megyében: óvások után nőttek az osztályzatok
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

A nyolcadikosok országos felmérőjének első eredményeit követően Hargita megyében összesen 315-en kérték a dolgozatuk újrajavítását. A megyei tanfelügyelőségtől kapott információk szerint a legtöbben a román nyelv és irodalom vizsgaeredményükkel nem voltak elégedettek, így ebből a tantárgyból 154 dolgozatot javítottak újra, ebből 86-nak nőtt az osztályzata, 57-nek csökkent, 11 esetben pedig nem változott.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Magyar nyelv és irodalomból 67 dolgozat eredményét fellebbezték meg, az újrajavítást követően pedig 44 dolgozatnak nőtt, 19-nek csökkent, 4-nek pedig nem változott az osztályzata.Matematikából összesen 94-en nem voltak elégedettek a képességfelmérő vizsgán elért eredményükkel, közülük 48-an az óvás után valóban magasabb osztályzatot kaptak, 28 dolgozatnak csökkent a jegye és 18-nak ugyanaz maradt az osztályzata. 

Mint beszámoltunk róla, Hargita megyében a képességfelmérő vizsgán részt vevő nyolcadik osztályos tanulók 72,87 százaléka ért el ötös feletti jegyet, ez valamivel rosszabb eredmény, mint tavaly, amikor 76 százalék felett volt ez az arány.

Országos helyzet

A dolgozatok óvások utáni újrajavítását követően 0,1 százalékkal, 74,5 százalékra nőtt azoknak a nyolcadikosoknak az aránya, akik elérték a legalább 5-ös átlagot az országos képességfelmérő vizsgán országosan – tájékoztatott kedden az oktatási minisztérium. A szaktárca – az Agerpres hírügynökség által szemlézett – közleménye szerint idén a dolgozatok 8,76 százalékát kitevő 27.640 óvást nyújtottak be a vizsgázók a képességfelmérő vizsga előzetes eredményeinek közzététele után, míg tavaly 27.128 dolgozatot óvtak meg. Ebben az évben 14.485 óvást a román nyelv és irodalom, 425-öt az anyanyelv-, 12.730-at a matematikavizsgán elért eredmények ellen nyújtottak be. A dolgozatok újrajavítása nyomán 14.720 esetben nőtt, 9646 esetben csökkent a végleges jegy. Az óvások elbírálása után 0,1 százalékkal 74,5 százalékra nőtt a legalább 5-ös átlagot elért vizsgázók aránya, számuk 113.911-re módosult. Tavaly 76,4 százalék volt ez az arány.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!