Képernyőzár

A képernyőfüggőség és az online zaklatás jelensége a gyermekek és fiatalok körében világszerte aggasztó méreteket öltött – nem véletlen, hogy országok sora próbálkozik a károk mérséklésével az okostelefonok iskolai használatának korlátozásával vagy tiltásával. Romániában nincs teljes tilalom, de a megye iskoláiban már évek óta szabályozzák a mobilozást.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 9 perc
Képernyőzár
Oktatási célra használhatják, de a legtöbb Hargita megyei iskolában tanórán le kell mondjanak telefonjukról a diákok Fotó: Hodgyai István

Számos ország keresi a megoldást arra, hogy a fejlődésben lévő gyermekek minél kevesebb időt töltsenek az interneten, a közösségi médiafelületeken. A helyi szintű szabályozás nem új keletű, de idén Európában már több ország kormányszintű intézkedéseket foganatosított. Hollandia például már az év elejétől bevezette a tiltást, korlátozás él Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Dániában, Norvégiában, Csehországban, Görögországban, Spanyolország néhány régiójában, Szlovákiában csak az elemisekre vonatkozik a teljes tilalom, Magyarországon az új tanévtől lépett érvénybe szigorú tiltó szabályozás. Több nyugat-európai országban kísérletszerűen, utánkövetéssel tesztelik a korlátozás hatásait, Norvégiában például 400 tanintézet megfigyelése után kiderült, hogy a telefonozás visszaszorítása egyértelműen pozitívan hat a tanulási folyamatra, illetve a tanulók jóllétére.

Romániában nincs teljes tilalom

A nemrég módosított Közoktatási Intézmények Szervezési és Működési Keretszabályzata (ROFUIP) gyakorlatilag az iskolák hatáskörébe utalja a „telefonügyet”: teljesen ki is tilthatják, vagy korlátozhatják az okoseszközök használatát az órákon, illetve szünetekben. 
Hargita megyében szinte nem is találtunk olyan iskolát, ahol ne élne már egy ideje valamiféle korlátozás: Parajdtól Gyergyószentmiklósig, Csíkszeredától Korondig és Székelykeresztúrig a tanintézetek zömében a saját házirend tartalmazza a szabályzást. A skála széles: van, ahol a tanórák elején a diákok a katedrára vagy falra akasztható zsebes tárolóba teszik telefonjaikat, vagy kötelező módon a táskában kell tartaniuk, szünetben viszont használhatják. Máshol az első óra elején összegyűjtik a készülékeket egy dobozba, amit zárható szekrényben, esetleg a tanáriban helyeznek el, majd csak a tanítási nap végén kapják vissza a diákok azokat. Az is jellemző, hogy kivételes helyzetekben – például betegség esetén, mivel valamilyen mobilalkalmazás segítségével méri a vércukorszintet vagy jelzi a gyógyszerezést – a gyermek magánál tarthatja a telefonját.
Problémákról, káresetekről, erőteljesebb tiltakozásról sehol nem számoltak be. Ha mégis van diák, aki kicselezi a szabályokat, a legtöbb helyen elveszik tőle a telefont, elzárják biztonságos helyre, ha kiskorú, akkor értesítik a szülőt, és az ő kezébe adják vissza, ha nagykorú, akkor a nap végén maga veheti át.
A diákoktól azt hallottuk, egy idő után megszokták, elfogadták a helyzetet. Volt, aki megjegyezte, hogy azóta jobban telnek a szünetek. Azt viszont, hogy egyáltalán ne vihessék magukkal a mobilt, elképzelhetetlennek tartják, és gyakran objektív okok miatt: értekezniük kell a szüleikkel, ott tárolnak fontos információkat stb.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Miért érezték szükségét?

„Egy szünetben kinéztem az ablakon, a gyermekek ültek a padon és mindegyik a telefonját nyomkodta közös játék, beszélgetés, mozgás helyett.” Ez a látvány adta a lökést az egyik tanintézetben, hogy kidolgozzák a mobilokra való korlátozást. Az udvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskolában viszont egy komoly bullying-eset – egy diákról felvételeket készítettek és osztottak meg a társai, illetve tanárokat is filmeztek – vezetett el oda, hogy a szülők kezdeményezésére már 11 évvel ezelőtt bevezették a tiltást.
Az iskolák zöme ugyanakkor fenntartja annak lehetőségét, hogy oktatási céllal, a tanár irányításával használhassák okoseszközeiket a diákok. Ilyés Nagy Boglárka, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola igazgatója elmondta, nyelvtanárként ő rendszeresen él ezzel a lehetőséggel, hiszen az online játékok, kvízek, tesztek jelentős mértékben színesítik az angolórákat. A telefonhasználat korlátozását szükségesnek tartja, viszont hangsúlyozta, hogy meg kell tanítani a diákokat értelmes célokra is alkalmazni a technikát.

Tiltás vagy nevelés?

Nincs vége a világnak telefon nélkül – jegyezte meg az egyik interjúalanyunk. Igaz, csakhogy egészen másképpen esik latba a telefonok kitiltása ott, ahol hiányoznak a korszerű informatikai eszközök az iskolából – nálunk inkább ez a jellemző –, márpedig a digitalizáció része a modern oktatási folyamatnak, és a digitális „know-how”, az informatikai eszközök irányításának képessége alapvető fontosságú a fiatalok érvényesülésében – vélekedett több, általunk megszólított pedagógus. 
Jakab Áron Csaba informatikatanár szerint rendszerszintű problémát kreáltak a telefonügyből, holott abból kéne kiindulni, hogy egy tanárnak tudnia kell úgy irányítani az órát, hogy fel se merüljön a visszaélés. Az órák zömén nem szükséges az okoseszközök használata, akkor nincs is mit keressenek a diákok kezében, de van, amikor kellenek. Tiltás helyett azt kellene elérni, hogy a fiatalok megtanulják, hol és mikor van helye a digitális technológiának, és mikor nincs. 

– A folyamat otthon kezdődik, az iskolának csak elmélyíteni kellene ezt a tudatosságot

– jegyezte meg az udvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium pedagógusa. 

Képernyőzár
Mobilok. Támogathatják, de akadályozhatják is az oktatást

Súlyos hosszú távú hatás

Az okostelefonok rendkívül gyors térfoglalásához az oktatási rendszerek és a szülők egyaránt próbálnak alkalmazkodni, mivel egyre több a bizonyíték arra, hogy a túlzott mobiltelefon-használat komoly hosszú távú következményekkel járhat, például romlanak az információfeldolgozási képességek, a diákok kevesebb időt szánnak a mélyebb megértésre és a hosszú távú memóriájuk fejlesztésére, mindez a tudás felületességéhez vezethet – magyarázta dr. Lőrincz Csilla pszichológus, iskolai tanácsadó. 

– A korlátozás célja a tanulók mentális egészségének védelme és az oktatás minőségének megőrzése, a tanulásra összpontosított környezet fenntartása. A mobilhasználat visszaszorítása nyomán olyan pozitív hatások várhatók, mint a figyelmi fókusz növekedése, a teljesítmény javulása, a kommunikáció és társas kapcsolatok fejlődése, kevesebb zaklatás, egészségügyi előnyök – a folyamatos képernyőidő csökkenésével például enyhül a szemfáradtság, az alváshiány. Negatív hatásokkal is járhat, mint a kapcsolattartás nehézségei, feszültség és ellenállás, technológiai ismeretek korlátozása, megkerülő megoldások, de végső soron a hatások egyensúlya attól függ, hogyan vezetik be a szabályozást, és milyen lehetőségeket biztosítanak a diákok számára a telefonhasználaton kívüli kapcsolattartásra és technológiai fejlődésre

– részletezte a pszichológus. Kiemelte, a teljes tiltás helyett inkább a digitális tudatosságra való nevelés lehet a kulcs.

– A digitális tudatosság fejlesztése segítene a diákoknak felismerni az okoseszközök előnyeit és hátrányait is. Ebbe beletartozik a kritikus gondolkodás, az időmenedzsment, a biztonságos internethasználat, valamint az információk hitelességének értékelése is

– tette hozzá dr. Lőrincz Csilla.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!