Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a kántorok továbbképzésére

Idén 36. alkalommal szervezték meg a Lelkigyakorlatos kántortovábbképzőt Csíksomlyón. Az eseményt a Vámszer Géza Művészeti Népiskola szervezte, amelyre évente több mint száz kántor érkezik, nemcsak Hargita megyéből, hanem egész Erdélyből, beleértve a gyulafehérvári, temesvári és nagyváradi egyházmegyéket is – tájékoztat közleményében a megyei tanács sajtószolgálata.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Hargita Megye Tanácsa kiemelt figyelmet fordít a kántorok továbbképzésére
Képünk illusztráció Fotó: Nagyálmos Ildikó

Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években jelentős támogatást nyújtott a továbbképző megszervezéséhez, amelyet most egy rövid kiadványban foglaltak össze. A lelkigyakorlatos kántortovábbképzők legfőbb üzenete a közösségeken átívelő összefogás és együttműködés, célja pedig a résztvevők szakmai tudásának gyarapítása, a közösség erősítése, valamint a lelkigyakorlaton való részvétel.

A program főbb pontjai: a zenei kultúra és hagyományok ápolása, a résztvevők és közösségeik közötti összefogás és együttműködés erősítése, a repertoár bővítése és a színvonal javítása. Az évek során Hargita Megye Tanácsa jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a kántorképzések szervezéséhez. A program életre hívása óta, 2008-tól kezdődően, Hargita Megye Tanácsa közel 500 ezer lejjel támogatta az esemény létrejöttét, az elmúlt négy évben az anyagi hozzájárulás 45 ezer lej volt.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az ilyen és ehhez hasonló képzések az egész közösség és egyben a hitközösség javát is szolgálják.

Szentmiséink és egyházi ünnepeink csak az orgonaszóval, a kántorok és egyházi kórusok énekével lehetnek igazán teljesek. A kántorok megyeszerte, minden településen olyan szolgálatot végeznek, amely az egész közösség hasznára, hitvilágának erősítésére szolgál. Hargita Megye Tanácsa feladatának tekinti támogatni mindazokat, akik az egyházaink fennmaradásáért, a közösségi és hitélet megmaradásáért tesznek nap mint nap

– részletezte a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsának pályázati programjairól, egyházakat támogató tevékenységéről itt lehet olvasni.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!