Gyűjtik a búzát, a krumplit és a zöldségeket

A Székelyföldi Gazdaszer­vezetek Egyesülete is csat­lakozott a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem programhoz, a nemzeti szintű karitatív kezdeményezéshez. A székelyföldi adománygyűjtő mozgalom szervezői már számítanak a gazdák felajánlásaira. A búzaösszeöntési ünnepséget szeptemberben tartják majd.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Gyűjtik a búzát, a krumplit és a zöldségeket
Magyarok kenyere. Elkezdték a jótékonysági akciót Fotó: László F. Csaba

A Székely Gazdaszerve­zetek Egyesülete 2019 óta vesz részt a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Kárpát-medencei programban, amelynek célja, hogy minden szükséget szenvedő magyar ember asztalára kerülhessen kenyér – emlékeztetett megkeresésünkre Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Mint részletezte: eleinte csak búzát gyűjtött az egyesület, de az elmúlt években bővítették adománygyűjtő tevékenységüket, így krumplit és más zöldségeket is elfogadnak adományként.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Az első adománygyűjtésekkor azt láttuk, hogy Magyarországon sokkal több termény gyűlt be, mint amit mi itt, Székelyföldön össze tudtunk gyűjteni. Nem szerettünk volna a szegény határon túl rekedt rokon lenni, hanem a programban részt vevő jó partnerekké akartunk válni, ezért tudatosabban kezdtünk gyűjteni, kommunikációs kampányt is szerveztünk. Ez meghozta a gyümölcsét, és jó látni, hogy a gazdák szívesen adakoznak, nagyon sokan már várják minden évben, hogy kezdjük el a programot. Akadnak kisebb területen gazdálkodók, akik csak egy-két zsák terményt tudnak felajánlani, de vannak tehetősebb gazdáink, akik több raklapnyi, vagy akár félkamionnyi adománnyal is tudnak segíteni. Mindig azt nézzük, hogy mekkora az igény, mi az, amit ki kell szolgálni, és ahhoz próbáljuk igazítani az adománygyűjtést – mondta lapunk érdeklődésére Becze István, az adománygyűjtő mozgalom székelyföldi koordinátora. Rámutatott: az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása, a kánikula jelentősen befolyásolja a krumplitermést, de ennek ellenére abban bízik, hogy számos gazda csatlakozik a programhoz. Megjegyezte: a támogatott intézmények részéről a támogatás iránti igény növekedésére számítanak.
– Szép dolog, hogy a három székely megye együttműködik ebben a programban is. Például a Maros megyei szociális intézményeknek szoktunk egy kamionnyi burgonyát szállítani. Nyárádszeredában van a nagy elosztóközpont, innen juttatjuk el az adományokat a különböző gyermekotthonoknak, öregotthonoknak, és ebből az adományból szoktuk támogatni a magyarlapádi szór­ványkollégiumot is, illetve nem székelyföldi, de magyar érdekeltségű intézményekre is szoktunk figyelni – részletezte Becze István.
A Magyarok Kenyere – 15 mil­lió búzaszem programhoz a szé­kelyföldi megyékben összesen 33 településen lehet csat­lakozni. A gyűjtőpontok elér­hetőségei a szekelygazda.ro web­oldalon olvashatók. A szé­kely­földi búzaösszeöntési ünnepséget szeptember 7-én, a Kovászna megyei Oltszemen tartják. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!