Hirdetés

Felnőtteknek javasolt az emlékeztető oltás

Európában egyre többen fertőződnek meg szamárkö­högéssel, Romániában már halálesetek is történtek az idén. A terjedés lehetséges oka az oltási hajlandóság csökkenése. Megyénkben egyelőre nincs gond.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Felnőtteknek javasolt az emlékeztető oltás
Felnőttek „lábon” is elhúzzák. A gyermekekre veszélyes Fotó: László F. Csaba

Európában az elmúlt évben összesen 25 000 esetről számoltak be, 2024 márciusáig pedig már 32 000 esetről. Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint 2024. június 16-ig összesen 76 szamárköhögés-gyanús esetet azonosítottak, míg 2023-ban egyet sem. Romániában is növekszik a betegek száma: az Országos Népegészségügyi Intézet közleménye szerint az év első négy hónapjában 112 esetet jegyeztek, miközben tavaly egész évben mindössze 16-ot. Sajnálatos módon idén két csecsemő is elhunyt a szamárköhögés következtében. Az említett idei esetek 78 százalékában beoltatlan kisgyerekek kapták el a betegséget.

Hargita megye kivétel

Egyelőre az ország 22 megyéjében növekednek az esetszámok, megyénk – mint dr. Tar Gyöngyitől, a Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk – még kivételnek számít, ebben az évben csupán egy esetben merült fel a gyanú, de nem igazolódott be, hogy szamárköhögésről lenne szó.

– A szamárköhögés egy baktérium által okozott fertőző légúti betegség, ami ellen már évtizedek óta van védőoltás (hazánkban a DTP – diftéria, tetanusz és szamárköhögés, más néven pertussis elleni vakcinát adják). A fertőzés leginkább a beoltatlan csecsemőket, illetve a teljes oltási cikluson még nem átesett kisgyermekeket veszélyezteti, a betegség halálos is lehet. Megyénkben főleg a roma közösségekben jellemző, hogy kimaradnak az oltások, de összességében a teljes megyei populációban romlott az átoltottság, ám még így is 90 százalék fölött van. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy akármekkora is az átoltottság, akkor is kialakulhat a betegség, mert ott vannak a kis­babák, akiket még nem oltottak be vagy még nem kapták meg a védettséghez szükséges mindhárom adag vakcinát

– részletezte dr. Tar Gyöngyi.

Problémát jelent az is – emlékeztetett a népegészség­ügyi igazgatóság vezetője, hogy megyénkben is voltak idő­szakok, amikor beszerzési nehézségek miatt nem volt oltó­anyag. A szamárköhögés-gyanús esetek terjedése mögött még felsejlik a terjedő oltásellenesség is, bár nálunk ez nem annyira jellemző, ugyanakkor az egészségügyi rendszer nem figyelt eléggé a felnőttek védettségének fenntartására, ehhez emlékeztető oltásokra van szükség.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A felnőttek kilábalnak belőle, de fertőzhetnek

Ez utóbbi elmaradása abból a szempontból jelent gondot, hogy a felnőttek akár „lábon” is elhúzhatják a betegséget, közben viszont megfertőzhetik a környezetükben lévő kisgyerekeket. Tízévente javasolt az oltás, ami családorvosi recepttel teljesen ingyenes. Fontos tudni, hogy a várandósok beoltása közvetve védi a születendő kisbabát is a veszélytől. A vakcinát gyógyszertárakban lehet megvásárolni, majd a családorvos adja be – mondta még a népegészségügyi igazgatóság vezetője. Megkérdeztünk néhány gyógyszertárat, és kiderült, hogy jelenleg nem kapható a felnőtteknek való szamárköhögés elleni vakcina, de volt egység, ahol azt mondták, hogy igény esetén megrendelik.

Kisgyermekek esetében azonnal orvoshoz kell fordulni, amikor megjelenik a betegségre jellemző fojtó, görcsös köhögés, illetve ha légzési nehézséget, általános rossz állapotot, lázat, hidegrázást, étvágytalanságot észlelünk – hívta fel a figyelmet a szakember.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!