Ezerötszáz köbméternyi faanyag papírok nélkül

Hargita megyében 2023 első hét hónapjához képest idén az erdészeti ágazatban kilenccel több bűncselekményt jegyeztek – hangzott el az erdészeti bűncselekményeket, illetve az eddig elért eredményeket bemutató sajtótájékoztatón kedd délelőtt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ezerötszáz köbméternyi faanyag papírok nélkül
Az illegális erdőgazdálkodók megsértik a hatályos jogszabályokat. Illusztráció Fotó: Hodgyai István

A megyében az idei év első hét hónapjában történt erdőgazdálkodással kapcsolatos bűncselekmények alakulását Radu Gheorghe, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrségi főbiztosa ismertette. Hargita megyében az erdők területe jelenleg 264 109 hektár, ami a megye területének csaknem negyven százalékát teszi ki, az erdőgazdálkodást öt állami és nyolc magánerdészeti szervezet végzi – áll a jelentésben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az idei évben eddig 523 köbméter illegális fakitermelést jegyeztek összesen 142 038 lej értékben. Ebből 279 köbmétert az erdészeti hivatal, 172 köbmétert az erdészeti igazgatóságok, 72 köbmétert pedig a Brassó Megyei Erdészeti Felügyelőség ellenőrzései eredményeként. 

A tavalyi évhez képest idén az erdészeti ágazatban 92, vagyis kilenccel több bűncselekményt jegyeztek, e tekintetben Hargita megye országos szinten a 27. helyen áll.

Eljárás indult 21 gyanúsított ellen, három személyt értek tetten, 98 esetben alkalmaztak szankciót összesen 285 500 lej értékben, illetve lefoglaltak 1383 köbméternyi faanyagot 247 900 lej értékben. A 112-es segélyhívó számra hat hívás érkezett illegális faanyagszállítással kapcsolatban, de végül egyik hívás esetében sem igazolódott be, hogy az illegális.
A közrendvédelmi hivatal felügyelői 205 ellenőrzést végeztek, ezek többsége (154) a faanyagszállítás jogszerűségére vonatkozott, és 23 esetben ellenőriztek az erdőkben. Az adott időszakban 233 járművet vizsgáltak át, három vásárt, piacot, hét vágteret, 17 raktárat, 18 feldolgozóüzemet és hét erdészeti irodát. Az ellenőrzéseket összesen 161 személy bevonásával hajtották végre, ebből 108 a rendőrség, hat a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium erdőőrsége, 14 az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva) és 18 valamelyik magánerdészeti szervezet biztosa – ismertette Radu Gheorghe.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!