Év eleje óta 62 személy tűnt el Hargita megyében, 60 került elő közülük

Az év eleje óta 62 személy eltűnését jelentették Hargita megyében a múlt hónap végéig, illetve ugyancsak idéntől működik egy elektronikus megfigyelő rendszer, amely a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét szolgálja. Mindezekről szerdai sajtótájékoztatón számolt be Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

Bíró István
Év eleje óta 62 személy tűnt el Hargita megyében, 60 került elő közülük
Fotó: Bíró István

Az eltűnt 62 személy közül a legtöbben önkéntesen távoztak otthonukból. Az eltűntek közül 25 kiskorú, ebből 22 lány és három fiú. Keresésükben a megyei rendőr-főkapitányság együttműködött a csendőrség, a katasztrófavédelem, a hegyimentő szolgálat munkatársaival.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A bejelentett 62 eltűnt személy közül 60-at sikerült megtalálni. Egy 48 éves gyergyóújfalvi nőt eltűnése után nyolc nappal találtak meg. Egy 15 éves maroshévízi lány eltűnéséről szeptember 29-én értesítették a rendőrséget, a bejelentés után a Kolozs megyei Szamosújváron találtak rá, ahol két férfi szexuálisan bántalmazta. Az ügyben kiskorú megerőszakolása miatt indult eljárás – közölte Iordan Mircea-Ştefan, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. Hozzátette: az elmúlt öt évben egyre kevesebb az eltűnt személyek száma.

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy idén januártól megyénkben is üzembe helyezték az elektronikus megfigyelőrendszert, amely a családon belüli erőszak áldozatainak biztonságát szolgálja. A bántalmazóra elektronikus nyomkövető eszközt szerelnek fel, míg a bántalmazott mobiltelefont kap. Az említett eszközök kapcsolódnak egy olyan alkalmazáshoz, amelyet a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség diszpécserközpontja működtet. Mindez lehetővé teszi az ideiglenes vagy a bíróság által kiadott védelmi rendeletben foglalt biztonsági előírások, illetve a törvény rendelkezései és a bíróság által elrendelt házi őrizet vagy felügyelet betartásának ellenőrzését.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!