Értékközvetítés a közösségek ösztönzésével

Székelyföld sajátos kulturális értékeit és hagyományait népszerűsíti és mutatja be október 9. és 20. között a XV. Székelyföld Napok. Hargita, Maros és Kovászna megye önkormányzatainak rendezvénysorozata több mint nyolcvan programot kínál a székelyföldieknek, illetve a térségbe látogatóknak. A Székelyföld Napok ünnepélyes megnyitója az Orbán Balázs-díj-átadó lesz október 10-én Székelyudvarhelyen.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Értékközvetítés a közösségek ösztönzésével
Sajtótájékoztató. Változatos programot ígérnek a szervezők Fotó: László F. Csaba

Az együttműködésről és értékcseréről is szól az október 9.és 20. között szervezett XV. Székelyföld Napok – hangzott el a rendezvénysorozat hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője, az idei rendezvénysorozat koordinátora kiemelte, ezúttal több mint nyolcvan rendezvénnyel várják a székelyföldieket és vendégeiket.

– Ezt a rendezvényt immár tizenötödszörre szervezzük meg, és az a fő üzenete, az a fő gondolat kíséri, hogy székelyföldi léptékben székelyföldi értékeket közvetítsünk, mutassuk meg Székelyföld kulturális értékeit, és mindemellett ösztönözzük a térség közösségeit az együttműködésre – hangsúlyozta a rendezvénysorozat koordinátora.

A Székelyföld Napok ünnepélyes megnyitója október 10-én, Székelyudvarhelyen lesz.

Ekkor adják át az Orbán Balázs-díjakat azoknak a személyeknek, akik elévülhetetlen érdemeket szereznek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában.

A Hargita megyei rendezvények sorát színesíti a 12. Mézfesztivál és a 3. Nektária mézverseny, illetve a Mária-út-konferencia, a Zenélő Székelyföld, a Székelyföld népzenéjét bemutató koncertsorozat és az Örökségvédelem játékosan című konferencia.
– Az a tapasztalat és a többéves múlt, amelyre visszatekint ez a rendezvény, azt mutatja,

szükség van a Székelyföld Napokra, hiszen a rendezvénysorozat alkalmával a közigazgatási határok képzeletben eltűnnek, és teljes egészében megmutathatók Székelyföld kulturális, gasztronómiai, népi hagyományai,

illetve az az egységes, kulturális és épített örökség is, amely minket, székelyeket jellemez. E tekintetben a Székelyföld Napok közösségeket kötnek össze, és a programok által a kisebb települések is megtelnek élettel – mondta a sajtóeseményen Kovács Mihály Levente, Maros Megye Tanácsának alelnöke.

A Maros megyei programkínálatot színesíti többek között a Regionális Turisztikai Konferencia, a szovátai tökfesztivál.

Kovászna megye 24 településen 26 rendezvénnyel kapcsolódik a 15. Székelyföld Napokhoz.

– Négy esemény szervezésével átlépjük Háromszék határait. Ebből kettővel a Hargita megyei programkínálatot gazdagítjuk. A Kelekótya együttessel Gyimesközéplokon fogunk fellépni, illetve egy alulról jövő kezdeményezéssel sikerült felkarolnunk a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal közösen, ugyanis a Kájoni Consort régizene-együttes azt tűzte ki célul magának, hogy a Szent László útja című előadását azokban a templomokban adnák elő, ahol Szent László-freskók vannak. Így sikerült összekötnünk a székelyderzsi unitárius egyházközséget a Kájoni együttessel, és kiderült, hogy mindkettőjüknek ez egy álom volt, a mi segítségünkkel meg is fog valósulni – részletezte Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa.

A Kovászna megyei rendezvények sorát bővíti a Székelyföldi Grafikai Biennálé, amelyre idén 68 országból 926 művész 2046 pályaművet küldött be, illetve a Kaptár dokumentumfilm-szemle is, ennek részeként Háromszék különböző településein 16 filmet vetítenek.

A Székelyföld Napok részletes programja a szekelyfoldnapok.ro oldalon olvasható.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!