Első- és másodfokú árvízkészültség van érvényben, Hargita megye is érintett

Első- és másodfokú árvízriasztásokat adott ki pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA). Az ország nagy részében felhőszakadások várhatók a hétvégén.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Első- és másodfokú árvízkészültség van érvényben, Hargita megye is érintett
Archív Fotó: Hargita megyei Tűzoltóság

A hidrológusok szerint péntek délután 3 órától vasárnap délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet.

A sárga jelzésű riasztás érvényes a Hargita megyei vízgyűjtő területére is:

az Olt, a Beszterce és a Tatros vízhozama nőhet meg jelentősen.

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) sárga szintű hidrológiai figyelmeztetést adott ki az említett időszakra.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az Agerpres hírügynökség egyébként úgy tájékoztat, felhőszakadások várhatók szombat délutánig kilenc megyében; az ország felében fokozottabb lesz a légköri instabilitás. A sárga jelzésű viharriasztás szerint péntek délután 3 órától szombat este 6 óráig heves széllökésektől és villámlásoktól kísért esők és felhőszakadások várhatók Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes és Vâlcea megyében. A széllökések sebessége elérheti az 55-65 kilométert óránként, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, elszigetelten a 40-50 litert négyzetméterenként.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!