Egyre több Hargita megyei iskolában kaphatnak ebédet a diákok

Ősztől újabb közel másfél ezer gyermek kap az országos Egészséges étkezés program keretében meleg ebédet vagy szendvicset a megye oktatási intézményeiben. Az érintett általános iskolák többségében a tanévkezdéssel egyszerre indul a fiatalok étkeztetése.

Pál Bíborka
Egyre több Hargita megyei iskolában kaphatnak ebédet a diákok
Fotó: László F. Csaba

Amint arról már korábban beszámoltunk, a kormány áprilisban újabb iskolákat vett fel az országos Egészséges étkezés programba. Hargita megyében hat községi általános iskola: a csíkszentsimoni, a csíkcsicsói, a vaslábi, a bélbori, a szárhegyi, illetve a bögözi és a hozzájuk tartozó óvodák kerültek be a programba.

A gyermekek ingyenes étkeztetésének a megszervezéséhez elsőként a helyi önkormányzatok közbeszerzési eljárást kell indítsanak, mivel a szóban forgó tanintézetek mindegyikébe cateringcég szállítja a meleg ebédet (illetve Gyergyószárhegyen szendvicset is kapnak a tanulók). A programba bekerült általános iskolák közül egyedül Bögözben indult el még az előző tanév utolsó hónapjaiban a diákok étkeztetése, a többi önkormányzat a közbeszerzési eljárás hosszú lefolyása miatt úgy döntött, hogy őszre szervezi ezt meg.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A tanévkezdéssel egy ­időben indul tehát a fiatalok étkeztetése a szárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskolában, itt az 1–4. és 5–8. osztályos diákok minden második nap meleg ebédet, a közbeeső napokon pedig szendvicset kapnak, a napköziseket pedig folyamatosan meleg étellel várják. Gáspár Erika igazgató szerint több mint 360 gyermeket érint az ingyenes étkezés lehetősége, az iskolások az osztálytermekben, a kicsik pedig a napközi otthon ebédlőjében fogyasztják majd el az ebédjüket. Szintén az iskolakezdésre hangolták a program indítását Bélbor és Vasláb iskoláiban is, utóbbi községben Forika István alpolgármester szerint az önkormányzat egy gyergyószentmiklósi céggel kötött szerződést a diákok étkeztetésére. Itt mintegy 135 gyermek vesz részt a programban. – A bélbori O. C. Tăslăuanu Általános Iskola diákjai, összesen 181 gyermek, szep­tember 11-től kapnak meleg ebédet az országos program révén – nyilatkozta lapunknak Mihaela Vîlcan, az iskola igazgatója.

Csíkcsicsóban a napokban zárta az Egészséges étkezés program közbeszerzési eljárását az önkormányzat, így Péter Lukács polgármester szerint a tanévkezdéshez képest néhány napos késéssel, de szeptemberben itt is indul az óvodás korú és általános iskolás gyermekek étkeztetése. A Kájoni János Általános Iskolába és a hozzá tartozó intézményekbe több mint 320 gyermek jár, az iskolások ebédeltetését egyszerre, a kultúrotthonban bonyolítják le. 

Csak októberben indulhat el a fiatalok meleg ebédjének kiszállítása a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskolába és alintézményeibe, itt ugyanis az önkormányzat nemrégiben indította el az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást. Lőrincz Zoltán iskolaigazgató szerint a községben nagyjából 470 gyermek várja a program elindulását, a nagyobbak a kultúrotthonban, közösen fogyasztják majd el az ebédet, a kicsik pedig az óvoda ebédlőjében. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!