Egyre több a munkanélküli a megyében

Öt hónap alatt három vállalkozástól összesen 324 személyt bocsátanak el a megyében. A munkanélküliségi mutatók a koronavírus-járvány idején, illetve után sem nőttek ilyen mértékben, mint az elmúlt hónapokban – közölte lapunk érdeklődésére Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség osztályvezetője. 

Bíró István
Egyre több a munkanélküli a megyében
Képünk illusztráció Fotó: Manuel Alvarez, Pixabay

Június és augusztus között két vállalatnál is nagyobb elbocsátások voltak. Egy székelyudvarhelyi, 255 személyt foglalkoztató vállalat 123 személy munkaszerződését bontotta fel eddig, de nálunk úgy jelentették be, hogy összesen 160 személyt bocsátanak el. Ez a folyamat ebben a hónapban zárul. Ugyancsak az említett időszakban egy maroshévízi, 108 személyt foglalkoztató textilipari vállalat 55 személyt bocsátott el, de összesen 70 személytől válnak meg. A csíkszeredai tejgyár megszűnése után október végén 94 személynek bontják fel a munkaszerződését – részletezte Jánó Edit. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint megtudtuk: 2023 decemberétől a megyében folyamatosan ötezer fölötti a munkanélküliek száma. A munkanélküliségi ráta a múlt hónap végén 4,51 százalékra ugrott, holott az elmúlt 3-4 évben átlagosan 4 százalék alatti volt. Hozzátette: 10-15 évvel ezelőtt ennél sokkal magasabb volt a munkanélküliség a megyében.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!