Hirdetés

Egymás megismerése lehet a kulcs

A romákat hátrányosan megkülönböztető társadalmi előítéletek felszámolásán dolgoznak Hargita megyében. A somlyói tűzeset mentén számos kezdeményezés és összefogás jött létre a roma közösségek felzárkóztatására és integrálására, de amint a hétfőn délelőtt, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, napjainkban is szembesülnek a romákat kirekesztő viselkedéssel és intézkedésekkel.

Vlaicu Lajos
Egymás megismerése lehet a kulcs
András Lóránd, Hargita Megye Tanácsa mélyszegénységi munkacsoportjának vezetője, Csata Orsolya, a Right Egyesület elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Fotó: László F. Csaba

Csata Orsolya, a Right Egyesület elnöke három rövid történetet osztott meg a hétfőn, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. A történetek főszereplői roma gyerekek voltak, akiket etnikai hovatartozásuk miatt hátrányos megkülönböztetés ért, rossz bánásmódban részesültek a hétköznapi élet különböző színterein. Mint mondta, az elmúlt években többször is előfordult, hogy a roma gyerekeket diszkriminálták Csíkszeredában.

Eredményes találkozók

– Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a különböző intézmények képviselői és a roma közöség tagjai találkozhassanak, megismerkedhessenek egymással. A programot európai uniós pályázaton nyert pénzből, 2300 euróból finanszíroztuk. Találkozókat szerveztünk a megyei rendőrség képviselőivel, a kórház vezetőségével és alkalmazottjaival, az egészségbiztosítási pénztár képviselőivel – számolt be Csata Orsolya hozzátéve, hogy a találkozókat folytatják, már egyeztettek a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) képviselőivel is, akik szívesen vállalták, hogy akár képzést is tartanak a romáknak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A civil szervezet elnöke szerint egyre többen csatlakoznak az általa képviselt ügyhöz, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik félnek a megbélyegzéstől, ezért inkább a háttérben maradnak.

– A romákat is egyenlő bánásmódban kell részesíteni, az iskolai és egyéb szegregáció nem megoldás – hangsúlyozta Csata Orsolya.

Falakat bontottak le

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a civil szervezet vezetője négyéves munkájának eredményét méltatta, amely révén társadalmakat elválasztó falakat bontott le.

– A társadalmi szolidaritás és kohézió növekszik. Az oktatáshoz és a munkához való jog egyformán megillet valamennyiünket, ehhez időnként – mint a példa is bizonyítja – érzékenyítési akciókra van szükség, ahol találkozhatnak egymással a közösségeink tagjai – emelte ki a megyeelnök. 

Egymás megismerése lehet a kulcs

Gyakorlati stratégia

András Lóránd, Hargita Megye Tanácsa mélyszegénységet vizsgáló munkacsoportjának vezetője kifejtette: tavaly elkészült a megyei önkormányzatnak a mélyszegénység felszámolását célzó stratégiája, amely az elméleti megközelítés helyett inkább a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. A stratégia elkészítése egyedülálló az országban, Hargita megye úttörőnek számít ezen a téren.

– Az Európai Unióban hirdetett multikulturalizmus és társadalmi sokszínűség napjainkban európai viszonylatban leginkább Erdélyben ragadható meg. A somlyói tűzeset hozzájárult ahhoz, hogy a politikai vezetők, a különböző intézmények és civil szervezetek, valamint magánszemélyek között elindult egyfajta kommunikáció és együttműködés. Ennek egyik következménye a Csata Orsolya által indított programsorozat, de a romákat felzárkóztató és segítő programok listája hosszú – hívta fel a figyelmet András Lóránd kiemelve, hogy a megyei önkormányzat pályázati lehetőséget biztosít a roma közösségek számára, s noha az idei első kiírás nem volt kelendő, bizakodóak a jövőt illetően.

A sajtótájékoztató végén bemutatták az intézményekbe és iskolákba szánt diszkriminációellenes, figyelemfelkeltő plakátokat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!