Egyéni döntés, de közös munka eredménye

Nagyszabású szemétgyűjtési akciót szervez a Let’s Do It, Romania! mozgalom szombaton. Az évente visszatérő kezdeményezéshez eddig 29 Hargita megyei önkormányzat csatlakozott, a szervezők további önkéntesek jelentkezésében bíznak.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Egyéni döntés, de közös munka eredménye
Még mindig kihívás a tisztaság. Van hová fejlődni Fotó: Let’s do it Romania

Az elmúlt időszakban a Hargita Megyei Prefektúrán és a környezetvédelmi ügynökségen keresztül is értesítették a polgármesteri hivatalokat a hamarosan induló szemétgyűjtési akcióról. A Let’s do it, Romania! mozgalom felhívására eddig huszonkilenc önkormányzat jelentkezett.
Csergő Ottó, a Let’s Do It, Romania! Hargita megyei koordinátora lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az önkéntes alapon működő projektet helyi képviselők munkája segíti elő. Ők fogják össze a szemétgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókat, és a takarítás helyszíneiről is tájékoztatást nyújtanak. Utóbbit minden önkormányzat szabadon választhatja ki. Az összegyűjtött hulladékot pedig az adott polgármesteri hivatallal szerződésben álló hulladékgazdálkodó vállalat szállítja el.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– A zsákokat és a kesztyűket a Let’s Do It, Romania! biztosítja, de az akció lebonyolítását a települések koordinálják. Fontos lenne, ha a községekben működő civil szervezetek is csatlakoznának a felhíváshoz, de magánemberként is bárki jelentkezhet

– ismertette a szombati akció részleteit Csergő Ottó.
Mint megtudtuk, a Hargita Megyei Csendőrség, a Csíkszeredai Rendőr-főfelügyelőség partnerségével a megyeszékhelyen fogvatartottak egy része is hozzájárul az akció sikerességéhez, akárcsak az állami erdészet is. Kiderült, hogy a szeptember 21-i dátum nincs leszögezve, hiszen a hulladékgyűjtési akciót máskor is meg lehet tartani.

Egyéni döntés, de közös munka eredménye

– Ha valahol épp szombaton vannak a falunapok, vagy más objektív okokból elmarad az akció, később is megszervezhetik a hulladékgyűjtést. Rugalmasak vagyunk. A fontos az, hogy közösen tisztábbá tegyük a környezetünket

– jelentette ki a megyei koordinátor, akitől megtudtuk, hogy ezeken az akciókon a résztvevők nyolcvan százaléka fiatalokból és gyermekekből áll.
Épp ezért a szervezők arra biztatják a felnőttgenerációt, hogy a gyermekekkel együtt neveljék egymást környezettudatosságra. Bővebb tájékoztatás a jelentkezésről a 0745–263276-os telefonszámon vagy a csergo_otto@yahoo.com e-mail-címen igényelhető.
 

HIVATALOS TAKARÍTÁSI NAP
A természetben hagyott szeméthegyeket és az elmúlt évek takarítási akcióit bemutató fotókiállítással hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor és a Let’s Do It, Romania! Egyesület a bukaresti parlamentben az országos takarítási nap fontosságára tegnap délelőtt – tájékoztat közleményében az RMDSZ. „Szembesíteni akartuk a törvényhozókat és a közvéleményt is azzal, mekkora problémát jelent az ország minden régiójában a természetben elhagyott szemét. Ezen csak közös erővel tudunk változtatni, ha mindannyian felelősséget vállalunk és teszünk a tiszta környezetért. A Let’s Do It, Romania! Egyesület 15 éve mozgósítja a civileket és az önkormányzatokat az országos nagytakarításokon. Most jelzést adhatunk, hogy ez az ügy a hatóságoknak is fontos. Ezért kezdeményeztem, hogy legyen minden szeptember harmadik szombatja hivatalos takarítási nap Romániában. Arra biztatok mindenkit, hogy most szombaton vegyen részt az országos nagytakarításon” – idézi a közlemény Tánczos Barnát, az RMDSZ Hargita megyei szenátorát. A képviselőházi döntésre váró, de a szenátusban már megszavazott törvénytervezet előírja, hogy ezen a napon a hatóságok és állami intézmények saját költségvetésükből is szervezhetnek, illetve támogathatnak olyan tevékenységeket, amelyekkel a környezet tisztán tartását és a helyes gyakorlatokat népszerűsítik. Tánczos Barna ugyanakkor hangsúlyozta „a környezetvédelemben a politikai viták helyett a józan ész kell diktáljon. Az RMDSZ kormányzása alatt bizonyítottuk, olyan reformokat tudunk gyakorlatba ültetni, mint például a betétdíjas rendszer, amely egy mandátumokon átívelő, politikai különbségeken túlmutató projekt. Ilyen kezdeményezés az országos takarítási nap is, és ezt a szemléletet hozzuk vissza a környezetvédelembe, ha az RMDSZ decemberben ismét kormányra kerül” – hangsúlyozta Tánczos Barna.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!