Dűlőről dűlőre

Több mint 20 ezer hektár külterületet mértek fel a megye különböző településein 2007 és 2021 között a Hargita Megye Tanácsa által az önkormányzatok rendelkezésére bocsátott GMS2 típusú GNSS műszerek segítségével. Összesen huszonöt polgármesteri hivatal élt a lehetőséggel, többségük a legelők és a kaszálók nagy részét mérette fel.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dűlőről dűlőre
Területfelmérések. Közösségi és egyéni haszon Fotó: Szigeti Vajk István

Tizenhét évvel ezelőtt első körben három, szoftverrel ellátott Topcon GMS nagy pontosságú GNSS műszert, illetve az adatok feldolgozásához szükséges programmal ellátott laptopokat szerzett be Hargita Megye Tanácsa, később újabb három GMS23 nevű rendszert szereztek be. Az agrárregiszteres programban pedig további 15 nagy pontosságú GPS-készülékre és technikai eszközre nyertek támogatást – így az évek során összesen 21 olyan, földmérésre használható eszközt sikerült készletbe foglalni, amelyeket a helyi önkormányzatok rendelkezésére bocsátottak. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Bizonyította hasznosságát a kezdeményezés

– Az elmúlt években huszonöt önkormányzattal kötöttünk szerződést, ennek következtében kijelenthető, hogy tizenkét év alatt összesen 20 550,32 hektár terület felméréséhez járultunk hozzá. Ebben a témában is igyekeztünk minden számunkra elérhető lehetőséget és forrást kihasználni, hogy az önkormányzatokat, illetve tulajdonképpen magát a lakosságot, az itt élő embereket  hozzásegítsük a földterületek helyzetének, a tulajdonjogoknak a tisztázásához – közölte érdeklődésünkre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A lehetőséget a legjobban kihasználó települések a következők: Gyergyóditró, Fe­nyéd, Gyergyócsomafalva, Csík­dán­falva és Maroshévíz, de más községek is igyekeztek felméretni külterületeiket. Mint arról korábban beszámoltunk, Ditróban eddig a település külterületeinek mintegy harmadát mérték fel és telekkönyveztették, s míg korábban elsősorban az agrártámogatásokat igénylő gazdák területeit azonosították, jelenleg a tervezett A8-as autópálya nyomvonalába eső dűlők és mezőgazdasági parcellák felmérése zajlik.
Csíkdánfalván eddig mintegy 3700 hektár területet azonosítottak.
– Községünkben 800 hektár szántót, 2700 hektár legelőt  és kaszálót, illetve 170 hektár beltelket mérettünk fel. A megyei tanácstól kapott műszer nélkül nem tudtunk volna mit kezdeni, meg kellett volna vásárolnunk a felszerelést, amely akkoriban nagyon drága volt. Hasznos volt, és változatlanul igyekszünk minden egyes hasonló lehetőséget és pályázati kiírást kihasználni – közölte érdeklődésünkre Böjte Csongor-Ernő, a felcsíki község polgármestere.

Továbbra is elérhető lehetőség

Fontos tudni továbbá, hogy a megye településein az Országos Kataszteri és Ingatlanhirdetési Ügynökség (ANCPI) európai uniós források felhasználásával végzi a teljes körű ingyenes telekkönyvezést. A program 2027-ig biztosít lehetőséget és segítséget a gazdáknak a külterületeik azonosításában.
– Az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosításnak köszönhetően és a program folytatásával több közigazgatási egység is részt vehet a telekkönyvezésben európai uniós pénzforrások hatékony felhasználásával. A jól vezetett kataszter segít az ingatlanok és területek pontos azonosításában és dokumentálásában, ami kulcsfontosságú a vidékfejlesztési és agrárprojektek tervezéséhez és végrehajtásához – mondta Borboly Csaba megyeelnök.
A területfelmérések során prioritásként kezelték a mezőgazdasági támogatásokat igénylő gazdák területeinek azonosítását. Az Országos Ka­taszteri és Ingatlanhirdetési Ügynökség telekkönyvezési eljárásokról részletes tájékoztatás a megyei kataszteri ügynökség oldalán oldalon olvasható. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!