Diákok ismerkedhetnek meg a Gyermekek Háza foglalkozásaival

Idén is megszervezi a Pályaorientációs tábor című eseményét a Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és Balánbányán működő Gyermekek Háza, melynek célja, hogy az iskoláskorú gyermekek kipróbálhassák magukat különböző, az intézmény által ajánlott köri tevékenységekben.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Diákok ismerkedhetnek meg a Gyermekek Háza foglalkozásaival
Újdonságokat kínálnak. A gyermekek olyan tevékenységeket is megismerhetnek, melyekre korábban nem volt lehetőségük Fotó: Gyermekek Háza

Harmadik alkalommal szervez ingyenes tábort a Gyermekek Háza. A jövő héten, hétfőtől péntekig tartó rendezvény célja, hogy az iskoláskorú gyermekek kipróbálhassák magukat különböző, a Gyermekek Háza által ajánlott köri tevékenységekben. A tábor részleteiről Antal Rozália, a Gyermekek Háza igazgatója számolt be.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint az intézményvezető elmondta, a tábor jó lehetőség arra, hogy a gyermekek kipróbálhassák magukat különböző hagyományőrző, kreativitást fejlesztő művészeti ágakban, valamint technikai és sportfoglalkozásokon. Ezáltal felismerhetik, hogy mi az, ami jól megy nekik, mi az erősségük, mihez van kedvük, érzékük, esetleg olyan tevékenységeket is megismerhetnek, melyekre korábban nem volt lehetőségük. Fontos, hogy a foglalkozások ingyenesek, regisztrálni előzetesen telefonon vagy a helyszínen lehet.

Diákok ismerkedhetnek meg a Gyermekek Háza foglalkozásaival
Légibemutató. A repülőmodellezés igen népszerű a diákok körében


A csíkszeredai Gyermekek Házának kirendelt egységei működnek Balánbányán, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen, a másfél órás tábori foglalkozásokat párhuzamosan szervezik a négy településen, legtöbbször az intézmény székhelyének épületében, de lesznek szabadtéri és más, alternatív helyszínek is. Antal Rozália kiemelte: minden településen az ott év közben is zajló tevékenységeket lehet majd kipróbálni, így a tábor a Gyermekek Háza egyfajta reklámjaként is értelmezhető, hiszen a kipróbálható szakkörök mindegyikén ingyenesen részt lehet venni a tanév ideje alatt.

A foglalkozásokra a jelentkezés egész szeptemberben nyitott.

Diákok ismerkedhetnek meg a Gyermekek Háza foglalkozásaival
A III. Pályaorientációs táborban a gyermekek Csíkszeredában kipróbálhatják a néptáncot, a repülő- és autómodellezést, a fényképezést, a drótékszerkészítést, az asztaliteniszt, a festészetet, a tájfutást. Gyergyószentmiklóson betekintést kapnak a barkácsolásba, a tányérfestésbe, Maroshévízen a hangszerek használatába, az agyagszobrászatba, Balánbányán pedig ritmusjátékok, modern és néptánc, illetve akrobatikus torna foglalkozásokra lehet számítani.

A Gyermekek Házának az egész év során kiemelt segítséget nyújt Hargita Megye Tanácsa, a tábor is hozzájárulásukkal valósulhat meg. A téma kapcsán Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: a megyei tanács nagy hangsúlyt helyez a megyében zajló, gyermekeket célzó pályaorientációs tevékenységekre.

Folyamatos fejlődés

A Gyermekek Házában a 0–12. osztályos tanulók heti rendszerességgel, ingyenesen vehetnek részt a foglalkozásokon, melyek négy helyszínen folynak, ahol összesen közel harminc oktató tevékenykedik és több mint 1400 tanulóval zárták az előző tanévet, közülük sokan két vagy három különböző körön is részt vesznek – ismertette Antal Rozália igazgató.
Elmondta: az érdeklődés mértéke körönként változik, az órák jellegétől függően kisebb-nagyobb létszámmal indulnak csoportok, legtöbb tanulójuk 0–4. osztályos diák. A nulladik osztályosok számára egy újdonságot is bevezettek Csíkszeredában az előző tanévben: úgy igazították a szakkörök órarendjét, hogy a legkisebbek ebéd után tudjanak részt venni a foglalkozásokon, emellett ősztől – szintén a megyeközpontban – kezdő sakk-kört indítanak 1–4. osztályos gyermekeknek. Ugyancsak a jövőben bővítik a robotika kör tevékenységét, pályázati forrásokból új felszereléseket szereztek be, céljuk, hogy az 5–8. osztályos tanulókat még jobban bevonják a tevékenységekbe.
A tavalyi tanév során az intézményt akkreditáltatták az Erasmus+ programok keretébe, már lezajlott két gyermekmobilitási projektjük Törökországban és Budapesten. Ezek során más, alternatív iskolákat és foglalkoztató központokat látogattak meg, ugyanakkor tanári tapasztalatcserére és partnerkapcsolatok kialakítására is kiváló lehetőség – osztotta meg az intézményvezető.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!