Hirdetés

Csak májusban több mint százezer lejre bírságolt a megyei munkaügyi felügyelőség

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Csak májusban több mint százezer lejre bírságolt a megyei munkaügyi felügyelőség
Képünk illusztráció Fotó: Janno Nivergall, Pixabay

A Hargita Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint májusban száz munkaügyi ellenőrzést és 45 munkavédelmi és munkaegészségügyi vizsgálatot végeztek, melynek során 49 munkáltatót bírságoltak meg a megyében. 90 büntetést szabtak ki, köztük 18 pénzbírságot, összesen 111 000 lej értékben.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A be nem jelentett munka területén a bírságok összege 86 000 lejre rúgott, miután egy személyt találtak, aki munkaszerződés nélkül dolgozott, és további két alkalmazottat, akiket nem megfelelő bérezéssel foglalkoztattak. A munkafelügyelők megállapították, hogy egyes gazdasági szereplők esetében nem kerültek a munkaügyi nyilvántartásba a munkaszerződések adatai a törvényes határidőn belül, emellett nem tartották be a heti pihenőidőre vonatkozó jogszabályokat, hiányzott a munkaidő nyilvántartása, a belső szabályzatok és a személyzeti akták hiányosak voltak, sőt, egyesek megszegték a műszakos munkavégzésre vonatkozó előírásokat, és a felügyelőséget nem értesítették az éjszakai munkavégzésről.

A munkavédelmi és munkaegészségügyi területen 43 000 lej összegű bírságot szabtak ki több hiányosság miatt. Májusban nyolc munkahelyi balesetet jelentettek, amelyeket jelenleg is vizsgálnak az okok és körülmények tisztázása érdekében – tájékoztat a Hargita Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség közleménye.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!