Boldogító igenből igen, de...

Romániában minden hetedik percben véget ér egy házasság – adta hírül a napokban az Országos Statisztikai Intézet. A Hargita megyei válásokról érdeklődve kiderült, térségünkben nem válnak percenként a házastársak, de év végéig általában két-háromszáz fölé kúszik a házasságkötésüket felbontók száma.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 9 perc
Boldogító igenből igen, de...
Tavaly Hargita megyében 291 válást jegyzett a statisztikai hivatal, de ez nem a teljes szám. Változó megítélés Fotó: Balázs Árpád

Idén júniusig 102 házaspár döntött a válás mellett Hargita megyében, miközben tavaly összesen 291 válást jegyzett a megyei statisztikai hivatal. Idén januárban 2, februárban 24, márciusban 27, áprilisban 25 és májusban 24 válásról érkezett bejelentés a hivatalhoz. Csíkszeredában 43, Székelyudvarhelyen 52 válást jelentettek be 2023-ban.
Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a mostani adatok még nem véglegesek, és több tényező alapján változhatnak, mivel aki más megyében bontatta fel a házasságát, de a házasságkötése Hargita megyében történt, az csak utólag kerül a statisztikába. Ki kell térni arra is, hogy a tapasztalatok szerint a megegyezésen alapuló, csupán a közjegyző hitelesítésével történő válás lehetőségét is többen választják, eltekintve attól, hogy az ügyben bírósághoz forduljanak. Ezek a válások pedig nem kerülnek a statisztikai hivatal megyei összesítéseibe. 
Fodor Péter bíró, a Hargita Megyei Törvényszék szóvivője kérdésünkre azt mondta, hogy a válóperek csak fellebbezés útján kerülhetnek a törvényszékre. Ez akkor eshet meg, amikor a bírósági határozatot nem fogadja el az egyik fél, és a véglegesítés megakad. Ilyen esetben azok fordulnak az intézményhez, akik nem tudnak megegyezni, vagy nem engedhetik meg maguknak anyagilag, hogy közjegyzőhöz forduljanak. 

– Ha a felek megegyeznek egymással, a közjegyzőnél pár napon belül jóváhagyják a válást. Nálunk tovább tart ez a folyamat, de jóval olcsóbb, mindössze egy szimbolikus bélyegilletéket kell fizessenek az érintettek. A közjegyzőnél magasabb a honorárium

– közölte Fodor Péter, aki szerint a bíróságra benyújtott válókeresetek csak ritkán kerülnek át a törvényszékre.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hűtlenség, amikor nincs pardon

Az országos adatok szerint a válások fő oka a hűtlenség. De a féltékenység, a házastárs erőszakos viselkedése, az alkohol vagy más kábítószer túlzott használata is válóoknak minősül. A válásokig vezető folyamatok jobb megértése érdekében kerestük fel Antal Attila csíkszeredai pszichológust, párterapeutát, aki szerint „nem az a fő tengely, hogy a pár együtt marad-e, vagy válik, hanem a működtetés talánya”. A házasság az a kapcsolattípus, ami egyedi, funkciója szerint fejlődésre épül, vélekedett a szakember.

– Két alap lelki szükségletünk van, az egyik a biztonságérzet, a másik a kalandvágy, az izgalom keresése. Ennek a kettőnek kell kidolgozni azt az elegyét, amivel a kapcsolat biztonságot ad, de kellően élettel teli marad

– részletezte a pszichológus, kitérve arra is, hogy jellemzően a nők biztonság-, a férfiak a kalandorientáltak, ezért a nők többet tűrnek, a férfiak pedig többet kockáztatnak.
Ilyenkor előbb-utóbb kiderül, hogy hamis képet tükröz az adott kapcsolat. Nem akkor van elromolva minden, amikor vitázás kerül terítékre, sőt, abból lehet tanulni, fejlődni. 

Boldogító igenből igen, de...
Jegygyűrűk. Alakjuk az örökkévalóságot jelképezi, de a forma sok esetben felülírja a funkciót

– Mifelénk azt mondják, hogy amikor nem beszélgetnek a párok, akkor nincs probléma. Sajnos ez már nem egy élő kapcsolat, hanem csak egy keret, amiben mindenki magányos. Ekkor derül ki, hogy a feszültséget miben vezetik le a felek. Van, aki félrelép, mások függőségbe menekülnek, betegesen féltékenyekké válnak

– magyarázta a párterapeuta.
Rámutatott arra is, hogy a párok gyakran felkészületlenül és éretlenül lépnek házasságra egymással, és a nehézségek miatt gyakrabban döntenek a válás mellett.

– A valóság az, hogy a házasság nehéz. Sokaknak más az elképzelése, úgy érzik, hogy nem azt kapják, amire számítanak, és nem ismerik el azt, hogy a működő házassághoz mindkét fél munkája, odaadása kell. Nem jön minden magától

– magyarázta Antal Attila, aki arra is kitért, hogy néha a házasság tud annyira ártalmas lenni, hogy jobb elválni egymástól.

Ilyenkor a gyermekek is vesztesek

Lapunk kérdésére elhangzott, hogy a változásra való hajlandóság a válás felé vezető úton megállíthatja, sőt vissza is fordíthatja a feleket. A gyermekek jelenléte azonban még nagyobb felelősséget ró a házastársakra, mivel a válásokat a legkisebbek is megsínylik.

– Ez nem abban látszik, hogy az adott kisgyermek lógatja az orrát, és láthatóan rosszul van, hanem a láthatatlan veszteség súlya alatt szenved. Olyan érzelmi hiányokkal, elemi bizonytalanságokkal, kapcsolatképtelenséggel néz szembe ilyenkor, amelyek még felnőttként is megnehezíthetik a párkapcsolatai alakulását

– mutatott rá.
Antal Attila kijelentette, hogy az utóbbi időben felhígultak a kapcsolati hálók, a válások társadalmilag elfogadottabbak lettek, de azt nem szabad elfelejteni: attól, hogy valamit megszoktunk, még nem válik automatikusan normálissá, pláne nem követendő példává.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!