Bírság, bűnügyi feljelentés

Március és április során a Hargita Megyei Környezetőrség és a sürgősségi esetek felügyelősége négy ellenőrzési akciót hajtott végre olyan területeken, ahol tarló- vagy bozóttüzet észleltek, bírságokat szabtak ki, bűnügyi feljelentést tettek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Bírság, bűnügyi feljelentés
Fotó: ISU Hargita

Tegnap a prefektusi kollégiumi ülésen a Hargita Megyei Környezetőrség, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) képviselői beszámoltak az intézmények által végzett megelőző és ellenőrző tevékenységekről, amelyek célja a szántóföldeken és a gyepterületeken a tűzgyújtás felszámolása, a száraz növényzet égetésének megelőzése volt.
Mint a három bemutatott jelentésben olvasható: 2022 áprilisa óta szigorúan tilos a tarló, a nádas, bokros vagy füves területek égetése. A tiltás megszegéséért kiszabható bírság magánszemélyek esetében 3000-től 15 000 lejig, jogi személyek esetében 25 000-től 100 000 lejig terjedhet. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Idén a március és április közötti időszakban a Hargita Megyei Környezetőrség és a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége négy ellenőrzési akciót hajtott végre olyan területeken, amelyeken tarló- vagy bozóttüzet észleltek. Kiszabtak három bírságot összesen 20 000 lej értékben és nyolc bűnügyi feljelentést tettek.
Az APIA-t az ISU 35 esetben értesítette területek felégetéséről, a Hargita Megyei Környezetőrség pedig öt alkalommal, utóbbiak mind Natura 2000-es területek voltak. Emiatt ellenőrzéseket végeztek a bejelentésekben megjelölt területeken, s azt tapasztalták, hogy a növényzetet 5 gazda 71 percelláján égették fel. 
Az ISU tíz megelőző tájékoztatási akciót szervezett 2024 első hat hónapjában – ismertették.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!