Amikor mindenki köhög és tüsszög

Közeledik az influenzaszezon, erősödnek a légúti meg­betegedések, és kisebb gócpontokban terjed a Covid–19-vírus is Hargita megyében. Májusban, júniusban és július elején egyetlen pozitív esetet sem jelentettek a megyei Népegészségügyi Igazgatóság­nak, ebben a hónapban naponta legtöbb tíz esetet regisztráltak.

Fazakas Bea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Amikor mindenki köhög és tüsszög
Betegen jobb otthon ülni. Ezzel jár a hideg évszak Fotó: freepic.com

Az iskolakezdés, az intézménybe járás növeli a találkozások számát, ennélfogva a vírusok terjedésének is kedvez. 
Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a közelgő hideg évszak is segít a legúti betegségek terjedésében, így a körülmények adottak ahhoz, hogy nőjenek az esetszámok.

– A Covid–19 esetében a jelenlegi helyzetből kiindulva a kisebb gócpontokon kívül nem várható súlyosabb helyzet. Naponta legtöbb tíz jelentés érkezik hozzánk az új szezonban. A lakosság körében védettség alakult ki a régi variánsokkal szemben, hiszen sokan átestek már a betegségen, mások beoltatták magukat, és enyhébb tünetekkel vészelik át a fertőzést

– mondta dr. Tar Gyöngyi, kitérve arra is, hogy az idősek és a krónikus betegek minden légúti betegséggel szemben veszélyeztetettek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy nem minden betegség ellen alakul ki életre szóló védelem az emberi szervezetben, hiszen teljesen új kórokozók is megjelenhetnek. A tünetek kiszűrésére pedig a tesztelés a leggyorsabb megoldás.

– A gyógyszertárakban elérhető gyorstesztek mellett a családorvosok is el tudják végezni a tesztelést, ez fontos a betegség kordában tartása miatt. Jóérzés kérdése, hogy a fertőző betegségben szenvedők nem járnak társaságba

– jelentette ki dr. Tar Gyöngyi, emlékeztetve, hogy a légúti betegségek cseppfertőzéssel terjednek.
Elhangzott, hogy a SARS–CoV2-vírus olyan sorba került, mint az influenza, amely október–november folyamán felerősödhet. Fontos a higiéniai szabályok betartása, a kézmosás, a távolságtartás, és a beteg gyermekek otthon tartása is. 

– Nem megyünk munkába sem ilyenkor. Az ismert és újratanult szabályok továbbra is érvényesek. Beteg ember ne menjen tömegbe! Mikor látjuk, hogy mindenki köhög és tüsszög, nem szabad tömegrendezvényekre vinni a sérülékeny embereket

– zárta gondolatait a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!