Álom a cégbejegyzés egy nap alatt

Egy hónapja nem működik az Országos Cégbíróság új elektronikus rendszere. Ez ellehetetleníti a gazdasági szereplők tevékenységét, és jelentős akadályokkal szembesülnek az adminisztrátorok, ugyanis időnként egyetlen dokumentumot sem lehet online benyújtani. A Hargita megyei intézménynél volt időszak, amikor személyesen sem fogadták az ügyfeleket. 

Bíró István
Álom a cégbejegyzés egy nap alatt
A cégbíróság online rendszere. Használnák, de nem működik Fotó: László F. Csaba

Július elején lecserélte a teljes online rendszerét az Országos Cégbíróság (ONRC), de az már az első napokban nem működött. A rendszerbe nem lehetett dokumentumokat feltölteni, illetve folyamatos hibaüzeneteket közölt. Az elmúlt hetekben sem sokat változott a helyzet. Például bonyodalmas módosítani egy cég alapító okiratát, de egy egyszerűnek számító cégkivonat lekérése is kihívás elé állítja az ügyintézőket. 

– A mai világban abszurdum, hogy egy ennyire fontos platformot úgy állítanak át, hogy azzal párhuzamosan nem működik még egy ideig a régi – ami egyébként jól funkcionált. Az új felületnek nem volt tesztidőszaka sem. Már az első napokban összeomlott a rendszer, majd napokon keresztül nem lehetett belépni, nem lehetett adatokat frissíteni. Augusztus elsején aztán elindult, viszont akkor is rengeteg hibaüzenetet adott ki, egy relatív hosszadalmas eljárást vezettek be minden cégjegyzésnél és cégmódosításnál, és különböző fázisaiban, lépéseiben leblokkolt. Többször előfordult, hogy egy órán keresztül töltöttünk fel adatokat, és a legvégén, amikor kérést kellett generálni, akkor nem lehetett. Így működött legalább egy héten keresztül – sorolta az új rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait lapunk érdeklődésére Szikszai Tamás csíkszeredai ügyvéd.

Ügyintézés személyesen

A bukaresti ügyvédek egy csoportja az ONRC központi hivatalánál is jelezte a problémát. A cégbíróság vezetősége arról tájékoztatta őket, hogy folyamatosan jelzik az adódó hibaüzeneteket a platformot működtető szolgáltatónak, amely ígérete szerint igyekszik megoldani a kialakult helyzetet, tudtuk meg Szikszaitól.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Jelenleg a megyei cégbíróságon is hatalmas sorok vannak, hiszen jobb híján sokan ismét személyesen próbálnak ügyet intézni, de sajnos így sem lehet haladni. A cégbíróság alkalmazottai a rendszer összeomlása miatt mintegy kéthetes elmaradásban vannak. Ők is az új informatikai rendszer áldozatai. Július végén adtam le dokumentációt cégbejegyzésre. Eddig a folyamat korábban legtöbb két napot vett igénybe, most viszont július végétől nem történt semmi. Ebben az egészben bosszantó az is, hogy a múlt hónap végén az innovációs miniszter és az országos cégbíróság vezetője azt nyilatkozta, az új rendszer bevezetésével 24 óra alatt lehet új céget létrehozni – jegyezte meg az ügyvéd.

Más megyében végzik a cégbejegyzéseket

Beszámolók szerint a régi platform egyszerű volt, de jól működött, ellentétben az újjal, amely egyelőre nem hozta a várt sikereket, illetve sokkal bürokratikusabb, és amelybe bonyolultabb feltölteni a különböző dokumentumokat.

– Közben az is változott, hogy a Hargita megyei bejegyzéseket nem itt helyben végzik, hanem a rendszer véletlenszerűen kiosztja különböző megyékbe. Ez pedig azért rossz, mert más megyékben teljesen más dokumentumokat kértek eddig is, és ezentúl is valószínűleg így lesz. Úgyhogy ezzel még fogunk kínlódni – tette hozzá Szikszai. Az új rendszer bevezetése óta július 19–25. között a Hargita Megyei Cégbíróság fel is függesztette tevékenységét, azaz nemcsak online nem lehetett dokumentumokat feltölteni, hanem személyesen sem fogadták az ügyfeleket. Erről a döntésről a honlapjukon, az onrc.ro oldalon is tájékoztattak. Arról, hogy mikorra várható a rendszer helyreállása, illetve a nem megfelelő működése mekkora bonyodalmakat okoz, mennyire lehetetleníti el a gazdasági szereplők tevékenységét megkérdeztük a megyei hivatal vezetőségét is, amint válaszolnak, közöljük. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!