Hirdetés

A megye negyedét érintő mesterterv

Elkészült a Nagy-Hagymás, a Hargita-hegység és a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás mesterterve. A legutóbbi tanácsülésen elfogadott dokumentumokat tegnap sajtótájékoztatón ismertették.

Vlaicu Lajos
A megye negyedét érintő mesterterv
Jánó Előd, a Csomád–Bálványos ADI igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Csák László, a Planificatio Kft. vezetője Fotó: Vlaicu Lajos

Részletesen ismertették a megyei önkormányzati testület legutóbbi ülésén elfogadott három mestertervet: a Nagy-Hagymás, a Hargita-hegység és a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás által megrendelt dokumentumok az adott térség turizmusának és gazdaságának fejlesztését szolgálják. 

– A mesterterv alapos felméréseken, statisztikai adatokon alapuló információkat tartalmaz, és ennek fényében biztos alapokra tervezhetjük a következő évtizedet – mondta a megyeelnök, kiemelve, hogy a megye területének a közel negyedét érintő terv a jövőben számos máig fennálló gond megoldását segíti, a terv keretein belül megvalósuló egyes projektekhez a helyi vállalkozások is csatlakozhatnak.

Csák László, a tervek elkészítésével megbízott Planificatio Kft. vezetője és Jánó Előd, a Csomád–Bálványos Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója számolt be a térségenként elkészített mestertervek sajátosságairól. Csák László rámutatott, hogy a dokumentum készítésekor figyelembe vették a klímaváltozást, a demográfiai kihívásokat, a gazdaságfejlesztési, a kulturális, az identitással és a biodiverzitással kapcsolatos szempontokat egyaránt.

– A mesterterv abban különbözik a fejlesztési tervektől, hogy konkrét feladatokat fogalmaz meg, például hogy egy turistaútvonal-terv elkészítésében melyek a szükséges lépések, kik a felelősök, kik készítik el, körülbelül mennyibe kerül – mondta Csák László hozzáfűzve, hogy próbálták összegyűjteni azokat a kitörési lehetőségeket biztosító témaköröket, amelyek rövid távon hatással lehetnek a gazdaságára, hozzájárulva a térség fejlődéséhez.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!