A medvékkel bajlódnak a csendőrök, ugyanakkor iskolai felvilágosító előadásokra is futja erejükből

Hargita megyében 2023 augusztusához képest az előző hónapban többször kellett elűzzék a csendőrök a medvéket településekről vagy lakott területek környékéről – hangzott el péntek délelőtt a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség augusztusi hónapot értékelő sajtótájékoztatóján. Az iskolakezdés alkalmával ugyanakkor előadásokat is tartanak a bűnmegelőzéséről.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
A medvékkel bajlódnak a csendőrök, ugyanakkor iskolai felvilágosító előadásokra is futja erejükből
Biztonságot nyújtó jelenlét. A csendőrök által felügyelt valamennyi rendezvény rendbontás nélkül zajlott Fotó: Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség

Az év eleje óta összesen 323-szor riasztották a 112-es segélyhívó számon lakott területen vagy azok közelében felbukkanó medvékhez a Hargita megyei csendőröket, augusztusban 68 ilyen helyzetben kellett közbe lepniük, ami növekedést mutat a tavaly augusztusi 56 bejelentéshez képest. Az esetek zömében a vadállatot a helyszínen találták, idén összesen 11, augusztusban hat esetben döntött a bizottság az állat kilövése mellett – mondta el az előző hónap tevékenységét értékelő sajtótájékoztatóján Dan Iamandi, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség főparancsnoka pénteken.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Augusztus folyamán nyolcvan szabálysértési eljárást indítottak, ennek felében írásos figyelmeztetést adtak ki, és további negyven esetben pénzbírságot is kiszabtak, összesen több mint 34 ezer lej értékben. A szabálysértési eljárások közül legtöbbet, 33-at, csendháborítás okán adták ki.

Azt is elmondták: a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség munkatársai az elmúlt nyolc hónapban is jelen voltak minden olyan kulturális, vallási, tiltakozó és sportrendezvényen, ahol a tömeg nagysága ezt megkívánta.

Felügyelték többek között a parlamenti és önkormányzati választásokon a szavazóhelyiségeket és a szavazólapok szállítását, ott voltak az Ezer Székely Leány Napján, a március 15-i ünnepségeken, Tusványoson, az úzvölgyi megemlékezésen, az FK Csíkszereda – FC Dinamo Bukarest mérkőzésen, illetve a Csíkszeredai Városnapokon is. Valamennyi rendezvény rendbontás nélkül zajlott.

A csendőrök a 2024–2025-ös tanév során a jövő hétfői iskolakezdési ünnepségeken és az egész tanévben ellátják az őrző-védő szolgálatot a csíkszeredai Petőfi Sándor, Nagy Imre és Liviu Rebreanu Általános Iskolában, a Nagy István Művészeti Középiskolában, valamint a maroshévízi Miron Cristea Általános Iskolában. Önállóan és más intézményekkel együttműködve is felvilágosító és prevenciós előadásokat fognak tartani a diákok, tanárok és szülők számára. A kampányok részben arról szólnak majd, hogy a gyermekek hogyan tudják elkerülni, hogy bűncselekmények áldozatai legyenek, részben arról, hogy milyen magatartásformát kövessenek, hogy ők ne váljanak elkövetőkké, de szó lesz a tudatos internethasználatról és a tiltott szerek használatának veszélyeiről is – részletezték.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!