60 ezren kapnak nagyobb juttatást

Az újraszámolás után nem marad el a Hargita megyei nyugdíjak növekedése az országos átlagtól: a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár adatai szerint a megyében a nyugdíjak 82,95 százaléka nőtt, ami 59 138 érintett nyugdíjast jelent. A növekedés átlagos mértéke megyei viszonylatban 621,41 lej – ugyanakkor 12 000 nyugdíjas esetében az újraszámolás nem eredményezett emelést.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
60 ezren kapnak nagyobb juttatást
Kézhez vett határozat. Az újraszámolt nyugdíjakat a postások szeptember elején hozzák, a bankok a hó közepén folyósítják Fotó: Vlaicu Lajos

Hargita megyében a nyugdíjak 82,95 százaléka nőtt az újraszámolás nyomán, szám szerint ez az jelenti, hogy 59 138 nyugdíjas személy kap a korábbinál nagyobb összegű juttatást – közölte érdeklődésünkre a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár Nyugdíjmegállapítási és Kifizetési Igazgatóságának ügyvezető aligazgatója, Fejér Zsuzsanna. Hozzátette ugyanakkor, hogy megközelítőleg 12 000 nyugdíjas esetében az újraszámolás nem eredményezett emelést, ugyanis azok számíthatnak megnövelt nyugdíjra, akik legkevesebb 25 évet dolgoztak, és ez alatt az idő alatt társadalombiztosítási hozzájárulást fizettek.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Leginkább 500 lej alatt, de 3000 lej fölött is

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár közlése alapján a növekedés átlagos mértéke megyei viszonylatban 621,41 lej. 
Az országos adatok alapján a növekedés átlagos mértéke 622 lej, és mint ismert, az országban 3,8 millió nyugdíjas részesül az időskori juttatás emelésében, így az újraszámítás után a nyugdíjak 82,56 százaléka növekedett. 
A nyugdíjpénztár szerint Hargita megyében 29 320 esetben a nyugdíj 1 és 500 lej közötti összeggel, 17 627 nyugdíj 501 és 1000 lej közötti, 11 317 nyugdíj 1001 és 2000 lej közötti, 834 nyugdíj 2001 és 3000 lej közötti, 40 nyugdíj pedig 3000 lejen felüli összeggel nő.
Arra a kérdésre, hogy vannak-e panaszok a juttatások újraszámítása okán, Fejér Zsuzsanna elmondta, hogy mivel a határozatok kézbesítése még folyamatban van, egyelőre csak az olyan jellegű kérdések gyakoriak, mint az, hogy ha a határozaton feltüntetett nyugdíj összege az állam által garantált minimális 1281 lej alatt van, akkor továbbra is megkapja-e az 1281 lejt. Az ügyvezető aligazgató hangsúlyozta: a nyugdíjas ilyen esetben továbbra is 1281 lejt fog kapni.

60 ezren kapnak nagyobb juttatást
Még zajlik a határozatok kézbesítése. Érdemes várni a postást

Szeptembertől lesz gálánsabb a postás

Mint arról korábban beszámoltunk, a Román Posta augusztus végéig kézbesíti az újraszámolt nyugdíjakról szóló határozatokat. Ennek érdekében több mint 10 000 postás segítségével napi 500 ezer értesítőt szándékoznak eljuttatni a címzettekhez. Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter korábban közölte, hogy a postások szeptember 2-án kezdik el kézbesíteni a nyugdíjakat, és azoknak, akik bankkártyán kapják a juttatást, szeptember 12-én utalják az összeget. A munkaügyi miniszter ugyanakkor arra biztatta a nyugdíjasokat, hogy ha a nyugdíjasoknak kétségeik vannak az újraszámolással kapcsolatban, forduljanak magyarázatért az illetékes megyei nyugdíjpénztárhoz.

– Növeltük az ügyfélfogadó irodáink személyzetlétszámát, és még tovább is fogjuk növelni, amennyiben igény lesz rá. Készséggel állunk azon nyugdíjasok rendelkezésére, akiknek kérdéseik vannak az újraszámítással kapcsolatban

– biztosított Fejér Zsuzsanna.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!