579 óvodai csoport indul a megyében

Hargita megyében 579 óvodai csoport indul ősztől – derül ki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség adataiból. Újdonság, hogy a 2024–2025-ös tanévben Szentábrahám községben is lesz hosszított programmal működő óvodai csoport.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 4 perc
579 óvodai csoport indul a megyében
Fotó: László F. Csaba

Miután zárult az óvodai és bölcsődei iratkozás időszaka, és az oktatási minisztérium is jóváhagyta a megyei tanfelügyelőség következő tanévre összeállított beiskolázási tervét, adatokat kértünk az óvodai oktatásért felelős tanfelügyelőtől, hány óvodai csoport indul térségünkben a 2024–2025-ös tanévben?


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Márton Adél szaktanfelügyelő közölte: szeptembertől 579 óvodai csoport, közöttük 273 napközis – tehát hosszított programú – csoport indul a megyében. A szakember szerint – a számok is ezt mutatják – minden nagyobb községben működik legalább egy napközis csoport is, ezeknek az indítása pedig főként a megfelelő gyermeklétszámon és a szülők hozzájárulásán múlik, hiszen a hosszított program esetében az étkezést is meg kell oldania a tanintézetnek.
Segítséget jelent most ebben az Egészséges étkeztetés program, ami az óvodáskorú gyermekek számára is biztosít meleg ebédet. Ennek a kormányprogramnak a lehetőségeit kihasználva indít hosszított programú óvodai csoportot a szentábrahámi Benedek Elek Általános Iskolához tartozó Csiribiri óvoda is.

579 óvodai csoport indul a megyében
– Régi tervünk egy napközis csoport indítása. Azt látjuk, hogy a családok másként nem tudják megoldani a gyermekek délutáni felügyeletét, és ha a községben nincs erre megoldás, elviszik a kicsiket Székelykeresztúrra. Az óvónők részéről felmerült a szándék, hogy akár önkéntes alapon is vállalják a kicsik délutáni foglalkoztatását, közben elnyertük az Egészséges étkezési program támogatását is, a tanintézet költségvetéséből sikerült kiságyakat vásárolnunk, minden összeállt tehát ahhoz, hogy igényeljük és könnyen elindítsuk a napközis csoportot – jelezte lapunknak Zsigmond Zoltán Csaba iskolaigazgató.
A szaktanfelügyelőtől megtudtuk, hogy bár Pa­rajd és Csíkcsicsó községek tan­in­tézetvezetői is igényeltek új napközis csoportokat, a beiratkozást követően kiderült, hogy ezekre a helyekre nincs elegendő jelentkező.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!