51 ezer tanuló kezdte el ma a tanévet Hargita megyében

A beiskolázási terv szerint 51 000 tanuló kezdi el ma a tanévet Hargita megyében, 3300 az előkészítős kisdiákok száma.

Asztalos Ágnes
51 ezer tanuló kezdte el ma a tanévet Hargita megyében
Fotó: Hodgyai István

Demeter Levente főtanfelügyelő arról tájékoztatott, hogy a pedagógusok elosztása nagyjából megtörtént, az elszigeteltebb településeken kell megoldani még néhány problémát. Leginkább a reál tantárgyaknál (matematika, fizika, kémia, informatika és szaktantárgyak) mutatkozik hiány. 

Az új tanév szerkezetét illetően nincs változás: 36 tanítási hetet számlál, öt modullal, és jövő év június 20-án ér véget. Az Iskola másként, illetve a zöld tematikus hetet május végéig bármikor megszervezhetik az iskolák. Legközelebb október 27. – november 3. között szusszanhatnak fel a diákok és pedagógusok, majd következik a kéthetes karácsonyi szünidő, az egyhetes ún. sívakáció Hargita megyében február 24-én kezdődik, a következő pihenőre április 18–27-ig kerül sor.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az egyik legnagyobb újdonság az, hogy előbbre hozták az országos cikluszáró vizsgákat. Az érettségi szóbeli szakasza már a tanév folyamán lejár, január 27-én rajtol, az írásbeli pedig június 10–16. között zajlik. A nyolcadikosok a tervek szerint június 23–27. között vizsgáznak majd, és minden próba között lesz egy szabad napjuk. Egy másik lényeges módosítás, hogy a nyolcadikosok és az érettségizők a vizsgalapok kijavítása után, de még az esetleges óvások benyújtása előtt átnézhetik dolgozataikat. A próbaérettségit és a nyolcadikosok országos értékelő vizsgájának „szimulálását” már márciusban lebonyolítják.

Számos további változást hoz még az új tanév, a teljesség igénye nélkül: bevezetik az ún. büntetőszobát, a telefonokat csak didaktikai céllal, a tanár engedélyével lehet tanórán használni, azon kívül egy biztonságos helyen kell tárolni azokat.

Továbbá minden modul után jegyet kapnak a diákok magaviseletből, 20 igazolatlan hiányzás után vonható le egy pont, a középiskolások pedig komolyabb kihágás esetén öt napra ki is zárhatók az iskolából, büntetés gyanánt megvonható az ösztöndíj, sőt, súlyos tett esetén el is tanácsolható a tanuló.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!