45 településnek jut elektromos kisbusz

Több mint 1600 tanuló számára biztosít környezetbarát, alacsony energiafo­gyasztású elektromos iskolai kisbuszokat Hargita Megye Tanácsa az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásán elnyert pályázati összegből. A járműveket még idén üzembe helyeznék.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 1 perc
45 településnek jut elektromos kisbusz
Iskolabusz. Elektromos változatok vihetik iskolába a tanulókat Fotó: Arhív

Ötvennégy elektromost kisbuszt vásárol Hargita Megye Tanácsa az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) kiírásán elnyert pályázati támogatásból, ez hosszú ideje az egyik legnagyobb iskolai infrastruktúra-fejlesztése a megyének – közölte tegnap a megyei önkormányzat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Mint részletezik: a projekt ke­retében környezet­barát, ala­csony energiafo­gyasztású, „zöld” (vagy­is elektromos) isko­lai kisbuszokat szereznek be, így javítják a tanulók – különösen az alacsony népességszámú, elszigetelt területeken élő diákok – tömegközlekedésének feltételeit. A projekt összértéke több mint 36 millió lej, amelyből a megyei tanács által vállalt önrész 1,8 millió lej. Az önkrományzat korábban felmérte, hogy milyen közlekedési igény mutatkozik a megye iskolái szempontjából, most ez alapján döntik el, hogy mely településeken fognak közlekedni az iskola­buszok, ugyanakkor a helyi önkormányzatokkal és a tanfelügyelőséggel is egyeztetnek a kérdésről. A kisbuszt igénylő negyvenöt önkormányzatnak (köztük 41 vidéki település és 4 városi) különböző feltételeket kell teljesíteniük, például, ha az adott településen még nincs működőképes töltőállomás, létesíteniük kell egyet, emellett legalább négy évre biztosítaniuk kell sofőrt, valamint állniuk kell a járművek karbantartási és üzemanyagköltségeit. 
A projekt keretében összesen ötvennégy elektromos kisbuszt vásárolnak Hargita megyei diákok szállítására, ebből harminckilenc 8+1, tizenöt 16+1 férőhelyes, a járművek vidéken 1309; városon 347 diákot szállítanak majd. A projekt megvalósításának határideje december 31. – írják.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!