Harmincéves Hargita és Bács-Kiskun testvérmegyei kapcsolata

Szimbolikusan a csíkszeredai Magyar Ügyek Házából lépett be az online tartott megyei tanácsülésre Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Becze István megyei tanácsos pénteken. Harminc évvel ezelőtt, 1994 szeptemberében írta alá a két megye az együttműködési egyezményt – tájékoztat közleményében a megyei önkormányzat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Harmincéves Hargita és Bács-Kiskun testvérmegyei kapcsolata
Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Borboly Csaba üdvözlőbeszédében kiemelte, az egyik legélőbb testvérmegyei kapcsolata Hargita megyének Bács-Kiskun vármegyével van. Hargita megyében közel húszezer ember vett részt a kecskeméti kórház által szervezett szűrővizsgálatokon, de más gazdasági, kulturális és fejlesztési együttműködések is szép számban akadtak.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Rideg László elmondta, a testvérmegyei szint mellett 28 testvértelepülési kapcsolatot alakítottak ki. Mint megemlítette, a Székely termék védjegy mozgalomból tanulva meghonosítanák az anyaországi vármegyében is jó példát. A köszöntőket követően a Hargita megyei testület 18 határozatban hozott döntést.

A tanácsülés további részében

25 ezer lejt szavazott meg a testület a Felcsík Kistérségi Társulás tagdíjára, 40 ezer lejt a Pogány-havas Kistérségi Társulás számára, valamint 50 ezer lejt a Gyergyó Sportközpont Fejlesztési Társulásnak.

Az adósszaosztásból Balánbányának hagyott jóvá támogatást a testület javítási munkálatokra és a vízelvezető árkok tisztítására a város mellékutcáin. Ugyancsak az adóvisszaosztásból Bögöz község önkormányzatának az agyagfalvi kultúrotthon felújítására szavazott meg támogatást a testület.

Harmincéves Hargita és Bács-Kiskun testvérmegyei kapcsolata

Ugyanakkor jóváhagyták a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság finanszírozási kérelmét, amelyet a Munkaügyi Minisztériumnak nyújtott be, kérve a Gyergyószentmiklósi Fogyatékkal Élő Felnőttek Gondozó és Segítő Központja, valamint a Gyergyótölgyesi Fogyatékkal Élő Felnőttek Képességfejlesztő és Rehabilitációs Központja működési költségeinek biztosítását.

A tanácsülés további részleteit itt tekinthetik meg.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!