Nyergestető Történelmi Kávéház

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Nyergestető Történelmi Kávéház
Fotó: Vlaicu Lajos

A Nyergestető Történelmi Kávéház Székelyföld egyik legszebb részén, a nyergestetői csata emlék­helyének szomszédságában található. A kávéházba betérő vendégek ízelítőt kaphatnak a hely történelmi jelentőségéről, valamint az 1848–1849-es magyar szabadságharc tárgyi és írásos emlékeiről egyaránt.
„Csík egy minden oldalról magas havasok által körülölelt és védett természetes erősség; oda bejutni bármely oldalról is bajos, s e bejutási pontok is olyanok, hogy azokat könnyen lehet védeni és elzárni. Ez elzártság, ezen természetileg való fedezés még nyíltabb, s folyamainak kifolyást engedő déli részen is megvan, mert itt is csak két könnyen védhető szoroson lehet oda behatolni. Ezen hadtanilag fontos bejáratok a tusnádi szoros és a nyergesi út. A Nyer­ges ugyan nem szoros, hanem hegyvonal; de oly hegyhát, mely teljesen uralja a Kászon felől oda vezető szűk völgyet és a Nyerges keleti oldalán felvonuló egyedül lehetséges utat. Csekély ide helyezett erő hadseregeket tudna feltartóztatni. S hogy a Nyerges hadtani fontosságát többször használták fel, arra történelmünkben több adatot találhatunk” – írta Orbán Balázs a Nyerges-tetőről. 

Nyergestető Történelmi Kávéház


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A Nyerges-tetőn évente összegyűl a magyarság március 15., a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója, valamint augusztus 1., a hősi nyergestetői ütközet emléknapja alkalmából, hogy az emlékmű előtt tisztelegjenek és emlékezzenek.
A Nyerges-tetőn átvezető út összeköti a Kászonokat, illetve a Kézdivásárhelyen és környékén élőket az Alcsíki-medencével, így nem meglepő, hogy az átutazók időnként megállnak a Nyerges-tetőn, elidőznek a hősök temetőjében, ahová manapság sokan állítanak kopjafát. A temetőbeli sétát követően a turisták  alkalomadtán betérhetnek egy kávéra vagy ebédre a Nyergestető Történelmi Kávéházba, de akár éjszakára is megszállhatnak. Az épület tulajdonosa a Csíkkozmási Közbirtokosság, üzemeltetője Borbély András, aki maga is rendelkezik idegenvezetői képesítéssel, és gyakran a turistáknak vagy a kávéház vendégeinek a történelmi események bemutatása mellett kalandtúrát is tart a közeli hegyekben. Átutazóban, ha csak néhány percre is, de érdemes elidőzni a magyarság számára kiemelt jelentőséggel bíró kegyhelyen.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!