Hirdetés

Emberbarát medvebarlang

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Emberbarát medvebarlang
Fotó: Accent Ökológiai Szervezet

Turistaként érdemes felkeresni Tus­­­­nádfürdő központjában a medvebarlangot. A wellnessközpontban található termet a városnapok alkalmával nyitották meg. A kiállítótérbe belépve fotókiállítás látható, a felvételeken a medve élőhelyét lehet megismerni a vadontól a lakott területek közelségéig. Az érdeklődőket a terembe lépéskor az előzetes online regisztrációt követően, a kínált nyelvek – angol, román és magyar – valamelyikén szakkoordinátor kalauzolja körbe, emellett napközben állandó jelleggel látogatható a barlang, ahol ismeretterjesztő videók és különböző eszközök segítségével mutatják be Tusnádfürdő történetét a település kialakulásától egészen napjainkig, a medvékre helyezve a hangsúlyt. Megtudhatjuk, hogy a település kialakulásától kezdve ember és medve együtt élt, ez többek között a hely adottságának is köszönhető, ugyanis a vadak számára a térség – az erdős részek miatt – tranzitterületként szolgál. A barlanglátogatás során a múlt és jelen egyaránt megelevenedik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A felfedezőút során kiderül, hogy a tizenkilencedik századtól napjainkig a medvék jelenléte megszokott Tusnádfürdő hétköznapjaiban. Tusnádfürdő a vizeivel és a medvék jelenlétével hamar beírta magát a történelemkönyvekbe – ehhez hasonló és sok más érdekes információ megszerzése céljából érdemes az országban kizárólag Tusnádfürdőn működő és az ember számára veszélytelen medvebarlangot meglátogatni. Ahol az is kiderül, hogy a vérmedve csupán a filmekben létezik, az országban kizárólag a barna medve őshonos, ennek különböző színváltozatait ­kü­­­­­­lönböztetik meg a szakemberek. Az ide­­genvezető kiemelte, hogy kevés tudományos tanulmány készült a medvékről és élőhelyükről, ennek bővítésén kutatócsoport dolgozik. Az elmúlt évek folyamatosan frissülő statisztikai adatairól is beszámoltak a nagyjából másfél órás körbevezetés alatt. A medvebarlangban különböző tematikus és interaktív sarkokat alakítottak ki, ahol a turisták elmélyíthetik a medvével kapcsolatos ismereteiket. Imecs István, az Accent Öko­lógiai Szervezet vezetője kifejtette: a bemutatóterem folyamatosan bővül, nyitottak az új ötletekre. További tárgyak kiállítását tervezik, többek között megérinthető kitömött medvét is.

Emberbarát medvebarlang

– A terem elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a Tusnádfürdőre érkező turisták biztonságos körülmények között ismerkedjenek meg a nagyvaddal. Szeretnénk elkerülni a RO-Alert-riasztások kapcsán kialakult veszélyes turizmus elburjánzását

– szögezte le Imecs István.
A teremben körülbelül hét-nyolc éves kitömött medve és több medvekoponya is látható, még érinthető kitömött medve is van a teremben.

Emberbarát medvebarlang





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!