Az 1980-as évek divatja

Az 1980-as évek elején az emberek talán még nem is sejtették, milyen korszakváltó évtized vár rájuk, de mint mindig, ebben az évtizedben is rendkívül nagy hatással volt a történelem a divatra.

Kovács Andrea
Az 1980-as évek divatja
Fotó: pinterest.com

Az 1980-as években jelentek meg az első személyi számító­gépek, felrobbant a Challenger űrrepülőgép, 1986-ban történt a csernobili atomkatasztrófa, fegyver­kezési verseny indult a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok között, és több helyen is vérengzés folyt a Távol-Keleten és Kínában. Az évtized végére fellazult a Szovjetunió, Közép- és Kelet-Európában bekövetkezett a rendszerváltás, lebontották a berlini falat és megdöntötték Nicolae Ceaușescu rémuralmát.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az 1980-as évek divatja

Színek és sminkek
Rendkívül izgalmas korszak volt ez, még izgalmasabb ruhákkal, a nyolcvanas évek divatjáról a nagy és csillogó szavak juthatnak eszünkbe. Ez az évtized sokaknak a pénzről és annak hajhászásáról szólt. Előtérbe kerültek a márkajelzések és a népszerűbb darabok, és érdekes módon nem a fiatalok diktálták a divatot, hanem a neves, olykor idősebb tervezők. A hatalmas ruhákat vibráló, sokszor össze nem illő színkavalkád jellemezte, melyhez kellően sok sminket is használtak.
A nyolcvanas évek jellemzője a feltupírozott haj, a nagy méretű, harsány ékszerek, a válltömés, illetve a plüss hajgumik. A nők körében fitneszőrület tombolt, leggingset, lábszárvédőt és hajpántot hordtak. Eltűnt tehát a hetvenes évekre jellemző hippidivat, és a sporté lett a főszerep.
A korszak nagy kedvence a farmer volt. Ing, mellény, dzseki, nadrág, szoknya, cipő, minden készült farmerből, és szívesen viseltek farmert farmerrel. Nagy hatással vol­tak a divatra olyan rock- és popikonok, mint Madonna, Michael Jackson vagy Freddie Mercury, mindezek mellett pedig a sorozatokból is egyre több mintát kezdtek átvenni az emberek, mindenki úgy akart öltözni, mint a televízióban látott karakterek.

Az 1980-as évek divatja

Mit viseltek?
A nyolcvanas években a nők szerették a feltűnést, öltözködésük inkább extrém volt, mintsem kifinomult. A felsők legtöbb esetben válltöméssel voltak ellátva, a blézerek többfélék is lehettek: combközépig érő, hosszú ujjú, állig begombolt vagy épp csak mell alá érő.
Hódított a farmer- és bőrdzseki, az ing, mell alatt megkötve, de igen népszerű lett a szakadt farmernadrág is. A másik nagy sláger a leggings volt, mindenféle színben, mely lehetett bokáig vagy térdig érő, ezt gyakran miniszoknyával vagy fodros balettszoknyával viselték. A szok­nyákat tekintve népszerű volt a mini, illetve a csőruha. Mind a szoknyák, mind a nadrágok esetében a derékban végződő fazon volt a divat.
Hajviselet terén hódított a melírozott, dauerolt és kreppelt haj. Kiegészítőkből sem volt hiány: a lényeg az volt, hogy minél feltűnőbbek legyenek. A hatalmas fülbevalók, a széles övek, színes kalapok elengedhetetlen kiegészítői voltak a nyolcvanas évek öltözködési stílusának. A hölgyek hajukba masnis hajpántot vagy hatalmas plüss hajgumit tettek. Szívesen rétegezték a nyakláncokat, karkötőket, és gyakran hordták dzsekijükön a kedvenc bandájuk kitűzőjét.

Az 1980-as évek divatja

Az 1980-as évek divatja



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!