Hirdetés

Vitát szült a költségvetés-módosítás

Több pontban is módosította Gyergyószentmiklós költségvetését az önkormányzati testület az augusztusi soros ülésen. Ismét terítéken volt a hitelfelvétel és a kórház ügye is.

Barabás-Pál Hajnalka
Vitát szült a költségvetés-módosítás
Fotó: Barabás Pál Hajnalka

Sok pontban kellett módosítani Gyergyószentmiklós idei költségvetését. A helyi rendőrségnél biztosítási díjakra és egyenruhákra, a könyvtárnál fűtésszámla-törlesztésre kell még forrást biztosítani, a távhőtámogatásra 1,1 millió lejes elmaradást kellett rendezni.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Több oktatási intézmény is kért támogatást kisebb fejlesztésekre, de a mellékgazdaság és a közmű eszközvásárlásaira is kellett átcsoportosítani összegeket. A megyei tanáccsal partnerségben épített kis elkerülő út költségeihez 500 ezer lej volt szükséges. A Városi Sport Klub a labdarúgócsapat szintlépésével járó költségekre kért támogatást, ez is szerepelt az előterjesztett tervezetben. Az ülés előtt egy órával nyújtott be módosító javaslatot Erős Levente, az RMDSZ frakcióvezetője, mellyel a mobilitási tervre szánt keretből akart elvenni 110 ezer lejt, és a VSK-nak átcsoportosítani, hogy a villanyszámláit némileg törleszteni tudja. Ismét érkezett felszólítás a szolgáltatótól, hogy ellenkező esetben lekapcsolja az áramot a sportlétesítményekben, derült ki az ülésen.

Csergő Tibor polgármester rámutatott, hogy a VSK működési költségei lassan nagyobbak, mint a városéi, a jégpálya áramfogyasztása háromszorosa a közvilágításénak. Hosszabb technikai szünetekben, magasabb díjszabásokban kellene gondolkodnia az intézménynek szerinte. Bajkó László úgy fogalmazott, hogy a VSK a város intézménye, az, hogy évről évre többe kerül, az újonnan alárendelt létesítmények fenntartása miatt van. Keretet, határokat kell szabni a VSK-nak és menedzserének – hangzott el az ülésen. A kért kiegészítéssel együtt fogadta el a testület a büdzsé módosítását. 

Lezárná a város a járóbeteg-rendelő bővítésére és felszerelésére vonatkozó projektet. Ehhez az kellene, hogy az újonnan beépített tetőteret átvegye, rendeltetésszerűen használja a kórház. Ez a téma már sokadszor került a tanács asztalára, de most sem kapott támogatást. A tetőtérben kellene berendezni ugyanis a laboratóriumot és a gasztroenterológiai rendelőt, ez pedig kivitelezhetetlen a kórház menedzsere szerint. Egyrészt nincs lift az épületben, a mozgáskorlátozott páciensek számára megközelíthetetlen. A földszinten működő laboratórium 900 kilós gépeit fizikailag is lehetetlen felvinni, falakat kellene bontani hozzá – mutatott rá Fülöp Enikő, a kórház vezetője az ülésen. A megoldás az lenne, ha a minisztériumban elfogadnák a tetőtér rendeltetésének megváltoztatását.

Két héttel ezelőtt bólintott rá a testület egy 12,5 millió lejes kincstári hitel felvételére, a beruházások önrészeinek fedezésére. Formai hibákat jelzett a minisztérium, így most visszavonták az akkori határozatot, és újat fogadtak el, a kért módosításokkal.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!