Visszaszorítanák a gyorshajtást

Gyergyóalfalu valamennyi utcáját aszfalt borítja, így némelyik gépkocsivezető késztetést érez arra, hogy a megengedett sebességnél gyorsabban hajtson, veszélyeztetve a gyalogosokat. Az önkormányzat intézkedéseket hozna a gyorshajtás visszaszorítására: a kérdésben a lakók véleményére is kíváncsiak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Visszaszorítanák a gyorshajtást
Biztonságosabbá tennék a közlekedést. Irányt választhatnak Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Több éve probléma Gyer­gyó­alfaluban a község utcáin való száguldozás: különböző intézkedésekkel próbálták visszaszorítani a jelenséget, de ezek mindeddig nem bizonyultak hatékonynak. Most az önkormányzat újra visszatért a témához, keresve a lakosság számára is a megfelelő megoldást.

Kell is, meg nem is

– Évek óta tudjuk, hogy valamit kezdeni kell a gyorshajtás jelenségével: korábban több utca lakói aláírásgyűjtésbe fogtak, hogy forgalomlassító küszöböket helyezzen el az önkormányzat. Így több mint tíz forgalmas utcarészen helyeztük el ezeket az elemeket, de újabb aláírásgyűjtést kezdeményeztek, hogy szedjük fel azokat. Ez három útszakaszon meg is történt, máshol ismeretlen elkövetők távolították el a forgalomlassító küszöböket az úttestről

– vázolta az előzményeket sajtótájékoztatón Bege László Balázs, Gyergyóalfalu község alpolgármestere. 
A téma kapcsán a gyergyó­alfalvi önkormányzat kampányt indít, a kezdeményezők a lakosság véleményére kíváncsiak, arra, hogyan akarnak közlekedni a község útjain.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Választási lehetőség

– Két irányt fogunk megjelölni, a lakosok ezek közül választhatnak majd: egyrészt folytatnánk a forgalomlassító küszöbök elhelyezését, bár ez nem feltétlenül visszatartó erejű, és azt is figyelembe kell vennie mindenkinek, hogy akár az ő kapuja elé is kerülhet egy ilyen eszköz. A másik opció szerint átfogó szabályzatot dolgozna ki az önkormányzat, közlekedési táblákat helyeznénk el és a közlekedésrendészetet kérnénk, hogy gyakrabban ellenőrizzék a sebességkorlátozás betartását

– vázolta a két tervezetet Bege László Balázs.

Szigorúbb ellenőrzésre lenne igény

A polgármester hangsúlyozta, hogy a településen minden községi adminisztrálásban lévő utca – beleértve a mezei utakat is – közútnak számít, így az általános közlekedési szabályokat azokon is kötelesek betartani az autóvezetők. – Ezeknek az ellenőrzése és a kihágásokért járó büntetések kiosztása vezethet csak eredményre, az itt élők biztonsága érdekében – fűzte hozzá. 
A kérdőíveket jövő héten teszik közzé az önkormányzat közösségi oldalán, illetve a polgármesteri hivatalban lesznek hozzáférhetők; a leendő szabályzatot tanácshatározat fogja rögzíteni. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!