Hirdetés

Vigyázni kell az online csalókkal, rafináltak

Az online befektetési platformokon elkövetett csalásveszélyekre figyelmeztetett keddi közleményében a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság. A megyei bűnügyi nyomozókhoz számtalan panasz érkezett, a bejelentett károk értéke meglehetősen magas, 1017 lej és 176 516 lej között mozognak, és gyakran meghaladják a 10 000 lejt.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Vigyázni kell az online csalókkal, rafináltak
Illusztráció Fotó: Pixabay

Mint írták: a bejelentések alapján más szervek is olyan büntetőügyeken dolgoznak, ahol a Hargita megyéből származó személyeket online kereskedési platformokon átverik, és az okozott kár 20 000 lej és 800 000 lej közötti. A csalók a sértetteket hirdetéseken keresztül cserkészik be, amelyeket a Facebookon helyeznek el, és gyors, óriási nyereségeket ígérnek. A következő lépésben a sértetteket más weboldalakra irányítják, ahol regisztrálniuk kell, és a csalók rábeszélik őket a befektetésekre, irreálisan magas hozamokat ígérve. Az „elemzők” azt állítják, hogy ismert vállalatok részvényeibe vagy kriptovalutákba fektetik a pénzt.

A csalók úgy férkőznek a sértettek bizalmába, hogy kisebb összegeket utalnak át nekik, majd manipulált alkalmazások telepítésére kényszerítik őket.

Az AnyDesk vagy a TeamViewer típusú alkalmazásokkal a csalók manipulálják a tranzakciókat, és hozzáférést szereznek az áldozatok bankszámlájához. Amikor a sértettek vissza akarják vonni befektetéseiket, a csalók késleltetik a folyamatot, kitalált okokkal és különböző díjak kérésével.

A közleményben felhívják a lakosság figyelmét, hogy

ne higgyenek a túlzott ígéreteknek, ne adják meg személyes és pénzügyi adataikat ismeretleneknek, és gondosan ellenőrizzék a befektetési platformokat.

Javasolják a keresőmotorok használatát, a szabályozó hatóságok ellenőrzését, és figyelmeztetnek a távoli vezérlésű alkalmazások telepítésének veszélyeire.

A közleményben továbbá az online vásárlások során is óvatosságra intenek, figyelmeztetve a fiktív weboldalakra és azokra, amelyek előre kérnek fizetést. Azt tanácsolják, hogy mindig ellenőrizzék a webhelyeket, ismerjék meg a kereskedőket, és soha ne adják ki személyes vagy pénzügyi adataikat ismeretleneknek telefonon vagy laptopon keresztül.

A rendőrség feketelistája
A lakosság figyelmébe ajánljuk a bűnözők által eddig használt platformokat, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek dinamikusak, néhány már nem aktuális, és a jövőben újak is megjelenhetnek – írják a közleményben. A feketelista: http://certainvest.io/; http://clair.capital; https://clairtrade.pro/; https://merricksinvest.cc; https://my.wizzcapital.net; https://genoxinvest.cc; https://giscapital.co; https://giscapital.word; https://g-c.trade; https://ltrust.trade/; https://trustlion.pro; https://trade-union.pro/; https://importcapital.co/; https://influxfinance.pro; https://meteortrade.co; http://meteortrade.pro; https://ufinacapital.ro https://foruscapital.io.
Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!