Hirdetés

Vezetett séták az Urmánczy-kastélyban

HN-információ

 

Szombattól látogatható a ma­roshévízi Urmánczy-kastély: az 1900-as évek elején épült, tavaly műemlék épületté nyilvánított kastély és a hozzá tartozó tágas udvar egy hétvégi kirándulás helyszíne is lehet.

Szombat és vasárnaponként 11 és 18 óra között látogatható lesz a maroshévízi Urmánczy-kastély: a szecessziós jegyeket viselő épület múltját, építészeti értékeit, lakóinak történetét ismerhetik meg mindazok, akik vezetett sétán vesznek részt az épület ódon falai között. A kastélylátogatás maszkban, kisebb csoportokban lehetséges, amelyeket Ambrus Dorottya, a kastélyt működtető Positive Transylvania Egyesület önkéntese vezet. Belépődíjat nem kell fizetni, de adományokat, önkéntes hozzájárulásokat szívesen fogadnak.
– Előzetes jelentkezés esetén eddig is lehetett vezetett sétát kérni a kastélyban, hétvégétől azonban kitárjuk a kapuit, piknikezési lehetőséget is kínálva az idelátogatóknak. Amennyiben azt látjuk, hogy van érdeklődés, foglalkozásokat, eseményeket is szervezünk a nyár folyamán – mondta el lapunk érdeklődésére Szabó Tekla Katalin, az egyesület vezetője.
A kastélyt 2009-ben adták vissza az örökösöknek: 2018-ban, csatlakozva a Kastély Erdélyben projekthez kastélynapokat szerveztek, ahol nemcsak kulturális programokat, de Maroshévíz természeti értékeit is megismertették a látogatókkal, gasztronómiai kalandozásokkal egybekötve.
A kastély felújításáról, hasznosításáról több elképzelést is megfogalmazott a Positive Transyl­va­nia Egyesület: jelenleg a felújítási tervek fedezésére pályáznak, hogy új funkciókkal tölthessék meg a kastély tereit.
Foglalás és további információ kérése a kastély Facebook-oldalán keresztül üzenetben, vagy az alábbi telefonszámok valamelyikén lehetséges: 0733–309791 (Szabó Tekla Katalin), 0752–702939 (Ambrus Dorottya).



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!