Hirdetés

Végéhez közeledik a templomkerítések restaurálása

Idén is meghirdette egyháztámogatási programját Hargita Megye Tanácsa: a gyergyói térségben a Szent Miklós- és az örmény katolikus templom kerítésének restaurálása folytatódhat a pályázati támogatásból.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Végéhez közeledik a templomkerítések restaurálása
Gyergyószentmiklósi örmény templom. Egyháztámogatási programból restaurálnak több gyergyószentmiklósi templomot Fotó: Boncina-Székely Szidónia

– Az egyháztámogatási programunk 2008-ban indult, az évek folyamán igyekeztünk növelni az összegeket, nemrég pedig – főként a felekezeteink javaslatára – az elbírálás időpontját is korábbra hoztuk, hogy az összegeket érdemben lehessen felhasználni – fogalmazott sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A program támogatásával fokozatosan újult meg a gyergyószentmiklósi örmény templom és plébánia: a templom 1748-ban készült kerítésének újrazsindelyezése, vakolása is megtörtént, ebben az évben befejezik a munkálatokat.

– Fokozatosan újult meg a város egyik legrégebbi temploma és várfala, idén elérkezünk a látványosabb, befejező munkálatokhoz a várfal körül. Mivel az örmény közösséghez alig 150 hívő tartozik, ezeket a beruházásokat, állagmegőrzési munkálatokat segítség nélkül nem tudtuk volna megvalósítani – fogalmazott Gál Hunor örmény plébános. 

A 2024-es pályázati támogatásból folytatni fogják a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templom kerítésének restaurálását is. 

– Befejeződött a templom külső és belső javítása, a templomkertben elkészült a járda, és a kerítés restaurálása is folyamatban van, hosszas, aprólékos munka adja majd a végeredményt – mondta el Székely Levente, a Szent Márton Alapítvány vezetője.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Hargita Megye Tanácsa az elmúlt tizenöt évben 11,8 millió lejjel támogatta a műemlékek védelmét.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!