Hirdetés

Ünnepelt a Kolping

Újraalakulásának harmincadik évfordulóját ünnepelte szombaton a gyergyószentmiklósi Kolping család. A múltra emlékeztek, a jövőre terveztek az ünnepség során.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ünnepelt a Kolping
Harminc éve alakult újra a Kolping család mozgalom Gyergyószentmiklóson Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Harminc éve már, hogy újraalakult a Kolping család mozgalom Gyergyószentmiklóson. Az évfordulóra ünnepséget szervezett a tagság, előbb szentmisén vettek részt, majd a Korona nagytermében került sor az ünnepségre. Ezen Len Emil alpolgármester is köszöntötte az ünneplő szervezetet.

– A romániai rendszerváltást követően új időszámítás kezdődött országunk életében és különösen az erdélyi magyarok életében. A sok évig titokban őrzött és ápolt értékek, a hamu alatt szunnyadó, életben tartott parazsak újra kezdtek lángra kapni. Így történt ez a Kolping család életében is. A kezdetben Katolikus Legényegyletként működő szervezet mára világszervezetté bontakozott ki, amely itt Székelyföldön is aktív tevékenységet fejt ki, és amelyet az elnyomás évei sem tudtak felszámolni. Harminc évvel ezelőtt néhai Hajdó István főesperes-plébános, számos egyéb rendezvény és szokás mellett, a Kolping család újraszervezésére hívott meg. Kérte, hogy vállaljak részt ezek megszervezésében, fellendítésében, így mára én is büszkén elmondhatom, hogy személyes hozzájárulásom is van abban, hogy ezen a mai napon ünnepelhetünk – emlékeztetett az elöljáró.

Rajta kívül számos hazai és magyarországi fiókszervezet küldte el üdvözletét a gyergyószentmiklósi fiókszervezetnek.

A gyergyószentmiklósi Kolping család elsősorban a rászorulók felkarolásáért dolgozik nap mint nap, de emellett a kultúráért is tevénkenykedik a mintegy hatvanfős csapat. Amint azt Onisie Negrusa, a csapat gyergyószentmiklósi vezetője ismertette, tizenkét nagycsaládot segítenek minden hónapban élelmiszercsomaggal, kirándulást is szerveznek idén számukra. Közben más Kolping-szervezetekkel is tartják a kapcsolatot a jó példákért. A szervezet nyitott, bárki csatlakozhat hozzá – közölte a helyi vezető. 

Eigel Tibor, a Kolping Család országos szervezetének alelnöke részletezte, hogy a szervezet családcentrikus, igyekeznek a keresztényi értékrendek mentén tevékenykedni, könnyebbé tenni a mindennapok gondjait azok számára, akik nehezebben boldogulnak.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!