Új módszerrel ismerkednek a pedagógusok Gyergyószentmiklóson

Harmadik kiadásához érkezett a Társas tanulás képzéssorozat. Ezen a héten Gyergyószentmiklóson ismerkednek pedagógusok a Magyarországon már évtizedek óta használt pedagógiai módszerrel.

Barabás-Pál Hajnalka
Új módszerrel ismerkednek a pedagógusok Gyergyószentmiklóson
Fotó: Barabás Pál Hajnalka

A csoportmunka áll a középpontjában a Társas tanulás módszernek, melyet Magyarországon már évtizedek óta alkalmaznak, két éve pedig Székelyföldön is meghonosult a Magna Carpatica Egyesület kezdeményezésére. A harmadik élményközpontú képzés zajlik a napokban Gyergyószentmiklóson, huszonkét pedagógus sajátítja el a módszer alapjait. A módszer szaktanácsadója, Katonáné Rosta Hedvig szerint a Társas tanulás alkalmazása révén a gyermekek autonóm személyiségének a kifejlődése valósul meg.

– Egymással megtanulnak együttműködni, együtt dolgozni, véleményt, gondolatokat cserélni, ezáltal összetartó közösség alakul ki az osztályokban. Nekünk, pedagógusoknak valójában az előkészítő munka a sok, a tanórákon csupán megfigyelőként vagyunk jelen, a gyerekek önállóan dolgoznak a csoportokban – ismertette a szaktanácsadó.  


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Székelyföldön az eddigi képzések nyomán mintegy ötven osztályban használatos a csoportmunkán alapuló oktatási módszer. Van pedagógus, aki immár másokat is mentorál a témakörben, saját tapasztalatai alapján. Sípos Mária-Magdolna elmondta, többféle képzésen vett részt korábban, hiszen tudta, hogy másképpen szeretne tanítani, és a Társas tanulásban találta meg, amit keresett.

– A gyerekek örömmel tanulhatnak, nem a konfliktusok vannak előtérben a mindennapokban, hanem az együttműködés, sok a mosoly. A módszer által nemcsak a csoportok, az osztályközösség fejlődnek, hanem az egyén is – részletezte a pedagógus.

Antal Emese, aki most ismerkedik a Társas tanulás módszerrel, elmondta, a pszichológiával és szociológiával keverve látja hatékonynak a módszert, ezért vesz részt a képzésen.

– A frontális tanítási módszer, úgy látom, már nem hatékony, mi kell alkalmazkodjunk a gyerekek igényeihez, ehhez nagy fantáziát látok ebben a módszerben – mondta a pedagógus.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!