Hirdetés

Több mint negyven szakosztály indul

Elfogadta a tanügyminisz­térium a Hargita Megyei Tan­felügyelőség beiskolázási tervét, ennek köszönhetően az eddig megszokott szakképzéseken kívül a megyében két új képzés: egy kisállat-technikusi és egy hegyvidéki technikusi szak indul.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Több mint negyven szakosztály indul
Szakoktatás iskolai tanműhelyben. Bővült a kínálat Fotó: László F. Csaba

Jóváhagyta a szaktárca a tanfelügyelőség által előterjesztett 44 szakosztály indítását, így ősztől a térségben új szakok is elérhetők a nyolcadik osztályt végzett diákok számára. Újdonság, hogy Székelyudvarhelyen az Eötvös József Szakközépiskolában kisállat-technikusi középiskolai osztály indul, Csíkszeredában pedig a Venczel József Szakközépiskola kínál új képzést hegyvidéki technikus tárgykörben. 
A szakoktatásért felelős tan­felügyelőtől kapott információk szerint ugyanakkor újraindul Csíkszentmártonban a turizmus és gasztronómiai technikusi középiskolai osztály, a dánfalvi Petőfi Sándor, a székelykeresztúri Zeyk Domokos, a ditrói Puskás Tivadar és a borszéki Zimmethausen szakközépiskolák pedig csak a hároméves szakoktatásban, illetve a duális szakképzésben kínálnak továbbtanulási lehetőséget.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Szintén fontos, hogy a következő tanévben esti oktatásban is részt vehetnek azok, akik érettségire szeretnének készülni. A megyében két helyszínen, Csíkszeredában a Venczel József Szakközépiskolában mezőgazdasági technikus szakon – ami mindennapos iskolalátogatást igényel –, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolában pedig csökkentett látogatás mellett természettudományok szakon várják a jelentkezőket.
Kedves Mónika szaktanfel­ügyelővel áttekintettük a hároméves és duális szakképzésben induló osztályokat is. A következőkben azokat emeljük ki, amelyek újdonságnak számítanak, vagy kiemelt képzési lehetőséget biztosítanak az adott térségben. A megyeszékhelyen három – szakács, pincér, szállodai dolgozó – osztály lesz a duális szakképzésben, mindegyik a Kájoni János Szakközépiskolában. A Székely Károly Szakközépiskolában hároméves képzésben újra elérhető lesz a villanyszerelő szak. A dánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolában két osztállyal, agroturizmus, bolti eladó szakon lesznek duális képzések.
Udvarhelyszéken a Kós Károly Szakközépiskola indít duális képzést, itt a már megszokott képzések mellett újdonság, hogy hús- és halfeldolgozó szakmunkásképzés is lesz. A korondi szakközépiskola pincér és kereskedő szakképzést indít, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola autószerelő, a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Középiskola pedig erdész és szállodai dolgozó képzéseket kínál.
Gyergyószéken a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskolában lesz duális képzés, két osztályban összesen hat szakon, a vendéglátóipari képzések mellett erdészeket, villanyszerelőket és asztalosokat képeznek. A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskola asztalos és víz-gáz szerelő szakokon indít duális képzést. A borszéki Zimmethausen Szakközépiskola egy pincér szakosztályt indít ősztől. 
A szaktanfelügyelő külön felhívja a diákok és szülők figyelmét, hogy minden osztályban egy-egy helyet a roma és sajátos nevelési igényű diákoknak tartanak fenn.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!