Hirdetés

Több a puszta tanulásnál

Tanulás, szakszerű felü­gye­let, meleg ebéd – eze­ket biztosítja az elemi iskolások számára a délu­tá­ni foglalkoztató, amely több Gyergyó térségi településen elérhető. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül kérdeztük azokat a szakembereket, akik a gyermekek délutánjait igyekeznek kitölteni nemcsak tanulással, hanem szabadidős tevékenységekkel is.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Több a puszta tanulásnál
Várják a gyermekeket a délutáni foglalkozásokra. Megoldás Fotó: Bethlen Gábor Általános Iskola

Régi osztálytermet újítottak fel Gyer­gyó­szár­he­gyen, ahol második éve működik a délutáni oktatás a Bethlen Gábor Általános Iskolában. Mint a legtöbb esetben, itt is szülői kérésre indították el a foglalkozást, tanfelügyelőségi engedéllyel: az elmúlt tanévben 12, idén 16 gyermekkel indult el a délutáni foglalkoztató, de néhány tanulót még tudnak fogadni, amennyiben ezután csatlakoznának.

– Az előírásoknak megfelelően meghirdettük a projektet, a részvételre a szülőknek március végéig kellett benyújtaniuk a kérést, az elbírálásnál elengedhetetlen feltétel egy meglévő egyesület, majd ha minden feltételnek megfelel az elképzelés, a tanfelügyelőség jóváhagyja azt. Esetünkben a Bethlen Gábor Egyesület működteti, pályázati forrásból rendbe tettük a tantermet, korszerű didaktikai eszközökkel láttuk el

– mondta el érdeklődésünkre Gáspár Erika, a Bethlen Gábor Általános Iskola igazgatója.
Hangsúlyozta: a délutáni oktatás sokkal többet jelent a puszta tanulásnál, részét képezi a játék a friss levegőn, a fejlesztő tevékenységek és a gyermekekre való figyelés. A kicsik az újonnan épült korszerű óvodaépületben kapnak meleg ebédet a program részeként.
A gyergyóalfalvi Schola Mariae Egyesület 2019-ben jött létre, majd tevékenységének részeként két évvel később elindította a délutáni oktatást az egykori községházán, ahol a kisebb termek lehetőséget adnak arra, hogy négy csoportban tudjanak foglalkozni a gyermekekkel a szakemberek. 

– Első évben még bizalmatlanság övezte a kezdeményezést, csak 7 gyermek járt hozzánk, de ez a létszám fokozatosan növekedett, jelenleg 25 elemi iskolás jár ide délutánonként. Egy nevelő hét gyermekkel foglalkozik, a házi feladat megírása és a tanulás mellett jut idő kézműveskedésre, mesekörre, bibliadrámás foglalkozásra, román és angol nyelv tanulására is

– vázolta eddigi munkájuk eredményeit Bodor Julianna egyesületi vezető.
Kiemelte: igaz, hogy nagyrészt azok a szülők igénylik a délutáni foglalkoztatót, akik mindketten dolgoznak, de azoknak a gyermekeknek is segítség ez, akik nehezebben tudnak felzárkózni, szétszórtabbak az átlagnál, nem tudják összpontosítani a figyelmüket. Itt rendszerességet tanulnak, ami a későbbi önálló tanulás alapja. 
A gyergyóalfalvi délutáni foglalkoztatóba járó gyermekek számára a Kultúrcentrum biztosít fél áron meleg ebédet; a tevékenységek júliusban is elérhetők, rövidített programmal.
Tizenöt gyermekkel működik a gyergyóremetei délutáni oktatás a most kezdődött tanévben: az Együtt a Jövőnkért Egyesület, a helyi önkormányzat és az iskola hármas szerződésének eredményeképpen. A 12-től fél 5-ig tartó foglalkozás hiánypótló, igyekeznek lehetőséget biztosítani azoknak is, akiknek családjában fogyatékkal élő személy van, egyedülálló szülő neveli őket, illetve többgyermekes családból származnak. Számukra a szülői anyagi hozzájárulás a teljes összegű hozzájárulás fele; a tevékenységeket pedagógus és szociális munkás irányítja. 

– Játék, tanulás, odafigyelés – ezek a kulcsszavak a délutáni foglalkoztató tevékenységeken, amelyekhez az iskola biztosít két termet. A legidősebb résztvevő ötödik osztályos, de többnyire a kisebbek számára igénylik a szülők a szakszerű felügyeletet

– fogalmazott Pál Gizella, az Együtt a Jövőnkért Egyesület vezetője. 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!